Един от основните проблеми, който смартфоните имат е, че с течение на времето спират да работят с модерните нови приложения, тъй като те изискват повече ресурси. Така че, един от основните начини за справяне с проблема с намаляването на производителността на стария ви смартфон е като увеличите RAM паметта му.

 

RAM паметта се използва от вашия смартфон за прехвърляне на временни данни. По същество, колкото повече RAM има устройството ви, с толкова повече приложения, табове, процеси и прозорци ще може да работи едновременно без да има проблем с производителността.

 

Операционната система и системните ресурси също консумират RAM пространство и с течение на времето поради инсталирането на все повече и повече приложения, забавянето и забиванията стават по-забележими.

 

От PC World ще ни покажат кaк да увеличим RAM паметта на смартфон с Android OS. Преди да проследите стъпките, проучете кои са най-бързите смартфони на пазара и най-добрите смартфони със сменяема батерия.

 

1. Уиджити и живи тапети

Уидитите и живите тапети влияят зле не само на живота на батерията на вашето устройство, но и използват много RAM. Ако ограничите броя на тези които ползвате ще оптимизирате текущата си налична памет.

 

2. Приложения, работещи във фонов режим

Някои приложения заемат RAM-а дори и когато не работите с тях. Организирането на това кои приложения могат и кои не могат да работят във фонов режим отнема време, но си струва защото по този начин ще подобрите ефективността на смартфона си. За да забраните приложения отидете в „Settings“, след това в „Apps“ или „Application manager“. След това отидете в таба „All“, за да видите списък на приложенията на вашето устройство. За да забраните приложение, кликнете върху него, след това докоснете „Disable“ и потвърдете.

 

3. Анимации

Анимациите също ‘крадат‘ RAM, а можете без тях. За да ги деактивирете ще трябва да активирате „Developer Options“ на вашето устройство. За целта отидете в „Settings“, след това в „About Phone“. Натиснете около 7 пъти „Вuild number“ или докато не получите уведомяване, че сте станали разработчик. След като сте направили това, върнете се в настройките на телефона и превъртете надолу до „Developer Options“. След това отидете в секцията „Drawing“ и изключете следните опции:

- Window animation scale

- Transition Animation scale

- Animator duration scale

 

4. Увеличаване на RAM паметта при рутнати устройства

Целта е създаване на дял на вашата SD карта, която ще действа като вторичен източник на RAM. За да направите това ще имате нужда от приложението ROEHSOFT RAM Expander (SWAP). Запознайте се с изискванията, за да го ползвате и след това проверете дали приложението е съвместимо с вашия модел смартфон. За целта изтеглете MemoryInfo & Swapfile Check. Стартирайте приложението и му дайте SuperUser права. Кликнете върху „Start ramexpander test here“  в долната част на екрана. Изберете SD-card или Ext SD-card. След това натиснете „Click for result“. Ако се появи надпис „Congratulations“, устройството ви е съвместимо с приложението за увеличаване на RAM паметта. Сега може да изтеглите и стартирате приложението SWAP. Дайте му разрешение за рутване и изберете език по ваше предпочитание (можете да избирате между английски, немски и френски език). Използвайте плъзгача, за да изберете размера на допълнителното пространството, което искате да получите. Докоснете „Optimal value“ за автоматично регулиране на настройките за най-добри резултати и „Autorun“ също трябва да бъде включен. Последното нещо, което трябва да направите е да натиснете „Swap Activ“, за да завършите процеса.