Знаете ли, че можете да видите всичко, което вашия компютър прави във всяка една секунда? Отворете диспечера на задачите на Windows, като натиснете Ctrl + Shift + Esc. Кликнете върху раздела ‘Processes’ и ще видите списък с активни задачи.

 

Повечето информация обаче, която виждате сигурно е неразбираема за вас. Ненужните процеси могат да забавят компютъра ви, особено при стартирането му. Някои от тези програми, дори може да бъдат вируси! Но как да разберете това, когато цялата информация се предлага на език, който вие не разбирате?

 

И така, кaк да разберем кои програми бавят работата на компютъра ни? От PC World ни препоръчват да ползваме TN Process Explorer. Това е една безплатна, преносима програма, която ви дава много повече информация за всеки процес и работата на компютъра ви от Task Manager.

 

Когато стартирате TN Process Explorer, ще видите списък на процесите, кодирани с цветове и съответните данни за натоварването на процесора, свързани програми, размер и производител.

 

Червените процеси са услуги. Те са предназначени да работят във фонов режим и без намеса на потребителя. Те обикновено помагат при извършването на основни функции на Windows. Синият цвят означава, че това е процес, който вие стартирате като вашия браузър, калкулатор и други потребителски програми.

 

Ако решите, че имате нужда от тази програма и искате да я изтеглите, вижте съветите дадени по-долу:

 

Стъпка 1.

За да изтеглите програмата, отидете на страницата за сваляне на програмата TN Process Explorer.

 

Стъпка 2.

Намерете и кликнете върху линка в синьо с надпис ‘Download Process Explorer’ в центъра на страницата.

 

Стъпка 3.

Това е портативна програма, така че някой антивирусен софтуер може неправилно да го идентифицира като вирус. Не се притеснявайте, програмата е безопасна.

 

Стъпка 4.

Изтеглянето трябва да започне веднага. От ZIP файла, трябва да извлечете файловете за изпълнение на приложението. Кликнете с десния бутон в прозореца на файла и изберете "Extract All", за да извлечете файловете.

 

Стъпка 5.

След като файловете бъдат извлечени, пуснете приложението. Не пропускайте да прочетете лицензионното споразумение, преди да продължите. Не забравяйте, че винаги трябва да четете дребния шрифт на всичко, което изтегляте на вашия компютър!

 

Стъпка 6.

TN Process Explorer ще стартира автоматично. Може да видите кои програми се изпълняват на вашия компютър и да спрете процесите, които забавят компютъра ви.