Тенденцията е лаптопите да стават все по-тънки. Производителите на компютри обаче са установили, че сегашните I / O портове като VGA, HDMI и 0,3-инчовият USB Type A вече не могат да се впишат в тези тънки преносими устройства.

 

Ето защо наскоро беше въведен новия интерфейс USB-C (известен също като USB 3.1 или USB Type-C) с 12-инчовия Apple MacBook и последния Google Chromebook Pixel. USB-C, теоретично е два пъти по-бърз от USB 3.0 и унифицира напълно USB порта.

 

Сега, Intel обяви интерфейса Thunderbolt 3, който за щастие, не се конкурира с USB-C, за разлика от оригиналния Thunderbolt.  Ето какво още трябва да знаем за Thunderbolt 3, според PC Mag.

 

Какво е Thunderbolt3?

Thunderbolt 3 е предстоящата версия на интерфейса Thunderbolt. Спецификациите вече са известни, но самият интерфейс все още не е на разположение за персонални компютри. Thunderbolt 3 ви позволява да прехвърляте данни със скорост до 40Gbps. Това е два пъти по-бързо, колкото 20 Gbps пропускателната скорост на Thunderbolt 2 и четири пъти по-бързо от 10 Gbps на USB-C и оригиналния Thunderbolt интерфейс.

 

Какво са предимствата на Thunderbolt3?

Thunderbolt 3 ви позволява да свържете бързи твърди дискове, различни дисплеи (включително с 4K и 5K резолюции), както и други периферни устройства към вашия десктоп или лаптоп. Голямата новина обаче е фактът, че Thunderbolt 3 е проектиран да използва същия порт като USB Type-C и е съвместим с USB-C кабели и устройства. Оригиналните Thunderbolt и Thunderbolt 2 интерфейси използват mini DisplayPort-shaped конектори, което означава, че те са напълно несъвместими с всеки USB порт.

 

Какво се случва когато включите USB-C устройство в Thunderbolt 3 порт?

Всички USB-C устройства могат да бъдат включени към Thunderbolt 3 порт и ще работят, но прехвърлянето на данни ще е с по-ниска скорост.  Трябва да запомните, че Thunderbolt 3 портовете технически са с обратна съвместимост с USB-C. Thunderbolt 3 обаче не е USB-C съвместим.

 

Макар да е вярно, че физически може да включите Thunderbolt 3 устройство в USB-C порт, няма гаранция, че то ще работи. Някои Thunderbolt 3 устройства, като захранващите адаптери, могат да зареждат вашия лаптоп, който има само USB-C порт, но устройствата, които прехвърлят данни, вероятно няма да работят и най-вероятно ще получите съобщение на екрана на вашия лаптоп, че Thunderbolt 3 устройството не е съвместимо с USB-C порта.

 

Естествено ако включите Thunderbolt 3 устройство в Thunderbolt 3 порт, ще получите между 20 и 40 Gbps максимална пропускателна способност, в зависимост от вида на кабела, който използвате.

 

Пасивни срещу активни кабели

Пасивните кабели са най-простите кабели. Те са изработени от мед. Пасивните Thunderbolt 3 кабели са идентични с USB-C кабелите и се включват в Thunderbolt 3 или USB-C портове. С тези кабели скоростта на трансфера на данни с Thunderbolt 3 е до 20Gbps. За да се ползвате от всички предимства на Thunderbolt 3, ще трябва да използвате активни кабели.

 

Активните Thunderbolt 3 кабели използват интегрирани чипове, за да се постигне максималната скорост от 40Gbps. А активните оптични кабели са друг тип кабели, които са изцяло изработени от пластмаса и стъкло. Оптичните кабели обаче изискват преминаване към оптични портове.

 

Към момента в търговската мрежа обаче няма да откриете пасивни, активни или оптични Thunderbolt 3 кабели. От Intel казаха, че може да ги очакваме до края на годината. Ценообразуването също не е обявено.