Дали животът на батериите на мобилните ни джаджи ще се подобри някога е едно от най-големите опасения за всички собственици на смартфони. Има надежда разбира се, и тя е в безжичното зареждане.

 

Новият смартфон Samsung Galaxy S6 е проектиран да работи с всички стандарти за безжично зареждане, но не така стоят нещата с останалите модели на другите производители.

 

Знаем ли обаче достатъчно за тази технология? Дори и да сте се интересували по темата информацията на PC World ще ви бъде от полза. Ето какво според медията трябва да знаем за безжичното зареждане.

 

Какво представлява безжичното зареждане?

Най-често срещаната форма на безжично зареждане често се нарича индуктивно зареждане. Тя използва електромагнитно поле, за да предава енергия между два обекта – зарядната станция, свързана чрез кабел към нормалния електрически контакт и устройството, поддържащо технология за безжично зареждане.

 

Когато устройството и станцията влязат в контакт, батерията започва да се зарежда. Зареждането приключва, когато контакта между тях се наруши. В бъдеще, зареждането ще може да се случва дори когато станцията и устройството са на разстояние едно от друго.

 

Предимствата са очевидни – няма кабели, няма нужда да носите постоянно със себе си зарядни устройства. В дългосрочен план целта е на летищата, в хотелите, кафенета и повече фирми да инсталират станции за безжично зареждане. Така вместо да се налага да носите зарядно ще можете просто да настроите телефона си да зарежда батерията и да го оставите до вас.

 

Преди това да се случи, обаче, трябва да се реши въпросът със стандартите, за да се гарантира, че всички зарядни станции и устройства ще могат да работят заедно.

 

Кои се стандартите за безжично зареждане?

Както при всички нови технологии, така и при безжичното зареждане има няколко конкуриращи се и несъвместими стандарти. Макар да не е чак толкова вълнуващо както битката на 80-те години на миналия век между VHS и Betamax или между Bluray срещу HD DVD преди десетилетие, резултатът вероятно ще бъде същият: един от стандартите ще спечели и ще се наложи над останалите.

 

Qi

Qi е стандарт, разработен от Wireless Power Consortium, който е основан през 2008 година и има над 200 членове, включително Microsoft, Google, HTC, Sony и Samsung. Qi е индуктивна система за таксуване. Електрическата енергия преминава, когато намотка като тази в батериите се постави успоредно на енергийна намотка в зареждащата подложка. Времето за зареждане и почти същото като през стандартна кабелна зареждаща система, като Qi подложката може да зарежда съвместими устройства, които искат до 5 вата мощност, каквито са смартфоните, например.

 

Този стандарт се поддържа от Nexus смартфоните на Google, водещите устройства на LG, включително новия G4 и моделите от висок клас Samsung телефони включително Galaxy S6. Windows телефоните от Microsoft / Nokia също често поддържат Qi.

 

PMA и Rezence

PMA идва от Power Matters Alliance, основан от Proctor & Gamble и Powermat Technologies през 2012 година. Алиансът има над 60 членове, включително Samsung, Sony, Motorola и Microsoft. Стандартът PMA (понякога наричан също Powermat) също се основава на индуктивното зареждане, но в началото на 2015 година. Алиансът обяви плановете си да се слее с A4WP, Alliance for Wireless Power. Стандартът A4WP е Rezence, той използва резонансното индуктивно зареждане – вместо индуциране на напрежение, приемникът улавя директно магнитните полета на предавателя и ги превръща в електрическа енергия. За разлика от индуктивното зареждане, което може да зарежда едно устройство и то на разстояние не повече от 1 см, резонансното такова (и по-специално Rezence стандартът), може да захравна до 8 устройства на разстояние около 5 см, като енергията намалява с разстоянието.

 

Едно от нещата, които прави PMA привлекателен за бизнеса е, че за разлика Qi, той не е анонимен. PMA присвоява уникален идентификатор за всяко устройство, което дава важна информация на предприятията за това къде и как можете да започнете да ползвате услугата. Потенциално, PMA стандартът дори може да се използва за маркетингови цели, въпреки че това не се случи в момента. Основният недостатък е, че дори и много от големите технологични марки да са членове на Power Matters Alliance, стандарта PMA в момента има много малко вградена поддръжка в мобилните устройства.

 

WattUp

Интригуващ също така е фактът, че РМА работи също и с една компания, наречена Energous, чиято WattUp технология използва радиочестоти за предаване на мощност към всяко устройство, което изисква по-малко от 10W (като смартфони, смартчасовници) в радиус от 15 фута. Energous се надява да има налични продукти, базирани на технологията си до края на 2015 година или в началото на 2016.