Може би сте чували съвета, че сигурността на личните ви данни в интернет трябва да е един от основните ви приоритети, но дали се съобразявате с него? Не си мислете, че ако избирате силни и надеждни пароли за защита на онлайн профилите си е достатъчно за да си гарантирате сигурността и спокойствието. Има още много неща, за които трябва да помислите.

 

Имате ли навика да четете страницата „Общи условия за ползване и политиката на конфиденциалност“ на уеб сайтовете, в които си създавате акаунти? Повечето потребители със сигурност не обичат да четат така наречения ‚дребен шрифт‘, а  трябва да го правят, защото по този начин ще знаят дали дадения сайт съхранява тяхната лична информация, как и с кого я споделя и как изобщо я използва.

 

От CIO ни препоръчват преди да натиснем бутона „Съгласен съм с условията за ползване” да посетим сайта TOS-DR. Този сайт оценява „правилата за ползване” на едни от най-популярните уебстраници в света по скала от латинските букви от „А” до „Е”. „А” е "най-добри”, а „Е” "най-лоши”.

 

По този начин ще имате надежден отговор на въпроса знаете ли как сайтовете използват вашите данни, тъй като ще знаете кой пази вашата информация или авторски права, както и дали има някакви скрити вратички, от които услугите и социалните сайтове се възползват.

 

И така, вижте информацията за това как можете да получавате рейтингите на TOS-DR в браузъра си, за да сте добре информирани и да можете да вземете правилното решение за това кои сайтове да използвате.

 

1. Сваляне на разширението

Отидете на страницата на сайта и кликнете върху зеления бутон за изтегляне „Download browser Add-On“. Ще бъдете отведени до главната страница за изтегляне, откъдето можете да добавите разширението към вашия браузър.

 

2. Избор на браузър

Разширението е достъпно за повечето браузъри включително Firefox, Chrome, Opera и Safari. Ако не сте сигурни какъв браузър използвате, кликнете тук, за да разберете или тук за да разберете кой браузър да изберете за сърфиране в интернет. На този етап добавката не е налична за Internet Explorer, но TOS-DR се развива непрекъснато,  така че това може скоро да се промени.

 

3. Инсталация на разширението

Инсталацията е интуитивна и няма да затрудни никой потребител. Докато сте на страницата за изтегляне изберете вашия текущ браузър и инсталирайте разширението.