Teхнологичният гигант Intel се намира във финална фаза на преговори за придобиването на компанията Altera. Според последните данни на TheWallStreetJournal самата сделка ще бъде обявена официално до броени часове, като се очаква нейните финансови параметри да достигнат до $17 млрд. Преговорите между двата бранда са стартирали още през март, но ето, че Intel е все по-близо до придобиването на пълния контрол над Altera, съобщава VentureBeat.

 

Данните разкриват, че компанията се е съгласила да плати сума от $54 за всяка една акция на компанията, което е с 56% повече от тяхната стойност преди да се появят в интернет слуховете за предстоящата сделка. Intel не са правили подобна инвестиция от доста време и купуването на Altera ще се превърне в едно от най-скъпите придобивания в нейната история. Основната причина за това решение на компанията е да засили позициите си в глобалния пазар на процесори, който в момента е бизнес за над $335 млрд.

 

Аltera разработва бързи и ефективни чипове за сървъри, а от своя страна това е сегмент, който генерира около 50% от приходите на Intel. Нейните Field Programmable Gate Arrays (FPGA) чипове се радват на голяма популярност сред водещите производители, тъй като могат да бъдат програмирани да извършват определени функции до последния момент, което обаче ги прави по-скъпи. Ще е много интересно да видим как ще се промени баланса на силите в индустриятa, след като Intel официално обявят сделката за придобиването на Altera.