IBM потвърдиха, че са патентовали нова технология, която предоставя по-ефективни възможности за разпознаване идентичността на потребителите в интернет. Методът на компанията се състои в проследяване на всяка една активност и обръща внимание на фактори като кликване върху мишката, плъзгане на пръстите по дисплея или как разглеждаме самите уеб сайтове. Програмата на IBM например може да разбере, че даден потребител използва клавишите със стрелки, за да разглежда даден уеб сайт, информира PopSci.

 

По този начин, ако забележи, че някой използва този акаунт и навиците му не съвпадат с обичайните действия и в случая разглежда страницата с мишката би могло да реагира, за да ни защити. Ако засече подобно нещо програмата ще започне да пита въпроси за сигурност в опита си да разбере дали това е действителния притежател на профила или чужд човек. Софтуерът е подходящо решение за банкови или финансови институции, а също така може да намери приложениe и в сайтовете за онлайн търговия.

 

Приложението на IBM също така може да идентифицира и отблъсне спам ботове, което е едно от другите му предимства. Учените експериментират с подобни технологии в последните две десетилетия, но методът на компанията е базиран на най-новите иновации в индустрията. Ще е интересно да проследим колко време ще отнеме на IBM да подобри възможностите на този софтуер, за да го представи на пазара.