В известен смисъл атомите са най-малките физически обекти, с които хората могат директно да взаимодействат. Разбира се, технически погледнато много неща са по-малки от атома (електрони, протони и така нататък), но до атома, нещата изглеждат физически. След това, елементите излгеждат по-скоро въплъщение на някаква абстрактна концепция от физиката.

 

Атомите са миниатюрни обекти с диаметри от няколко десети от нанометъра и съответстваща на размера им маса. По тази причина те могат да се наблюдават само и единствено със специални инструменти. Ако си мислите обаче, че едва ли има нещо впечатляващо, което да се случи около тях, грешите.

 

От Dvice ни информират, че учени от IBM са създали малък анимационен филм с изображения, съставени от атоми. Видео клипът е наречен „Момчето и неговият атом”. За създаването му IBM са използвали микроскоп за контролиране на супер остра игла върху медна повърхност, която да привлича атоми и молекули и да ги изпраща на точно определени места върху повърхността.

 

От IBM съобщиха, че този вид наука е необходима за подобряване на съхраняването на данни от компютрите, тъй като технологичните компании се натъкват на физически ограничения, използвайки традиционни техники.

 

Филмът се състои от 242 кадъра, които разказват историята на момче, което танцува и играе с атоми. Видеото на IBM намери дори място в Книгата на рекордите на Гинес като „най-малкия филм в света”.

 

„Улавянето, позиционирането и оформянето на атомите за създаване на оригинален филм на атомно ниво е точна наука”, заяви изследователят на IBM Андреас Хейнрих. „В IBM учените не само четат за наука, ние я правим. Този филм е забавен начин да споделим един свят на атомно ниво, започвайки диалог със студенти и други относно новите граници на математиката и науката”, продължава той. 

 

Ако ви е интересно да научите с по-голяма подробност как е създаден филмът,  изгледайте това видео.