HP официално потвърди, че ще придобие британската софтуерна компания Autonomy. Информацията посочва, че сделката ще бъде на стойност $10,3 млрд., като акционерите са се съгласили да закупят акциите на компанията на цена от $42,11. Което от своя страна представлява с 64% повече  от реалната им стойност на борсата, информира businessweek.

 

Придобиването бе потвърдено след като изтече информация, че бордовете на директорите на двете компании провеждат усилени преговори. Аutonomy разработва софтуерни продукти, които покриват широка гама от области, като бази данни, е-mail, музикални и видео услуги за социални мрежи и др. Очаква се сделката да позволи на НР да подобри значително позициите на своя корпоративен софтуерен бизнес, успоредно с функционалността на своите облачно базирани продукти.

 

Директорите на Autonomy са се съгласили да продадат своят дял, който се оценява на 9,1% или приблизително $1,06 млрд. Като според данните изпълнителният директор на компанията Майк Линч ще продължи да ръководи Autonomy. Доклад на Bloomberg изчисли, че през последните години HP e придобила повече от 970 европейски софтуерни компании, чиято обща стойност достига внушителните $31 млрд.