Лазерите намират широко приложения в модерния свят независимо дали става въпрос за атрактивни детски играчки или Blu-ray плейъри. Екип от учени стартираха интересен проект с името The Extreme Light Infrastructure (ELI) Beamlines, който е финансиран и от ЕС с идеята да създадат уникално по рода си устройство. Най-интересното е, че те разработват лазер от ново поколение, който ще е 100 хил. пъти по-мощен от комбинираните стойности на всички подобни съоръжения на Земята, информира Dvice.

 

Конкретните данни на учените разкриват, че той ще може да възпроизведе импулс с интензивност от умопомрачителните 1023 вата на квадратен сантиметър. Ръководителите на проекта уточниха, че тази стойност е еквивалента на това цялата енергия на Слънцето да се фокусира в един лъч с големина на увеселителен парк. Импулсът от най-мощния лазер създаван на Земята досега ще продължи едва по-малко от една милиардна от секундата.

 

Въпреки този кратък период учените ще разполагат с безпрецедентни възможности да изучават космическото пространство. Лазерът ще им позволи да изчисляват нива на радиация и да получат повече детайли за поведението на материята в кафявите джуджета, огромните екзопланети и др. В заключение ще отбележим, че пълното му име е High-Repetition-Rate Advanced Petawatt Laser System (HAPLS) и се очаква да е готов през 2017г.