Със сигурност няма да има недостиг на заплахи за компютърната сигурност през 2011г. Сред най-изявените ще бъдат новите заплахи за геолокационните услуги, мобилните устройства, както и Apple продуктите. Това твърди изследване на подразделението за сигурност на Intel, McAfee. Изследователите също така предвиждат нападателите да се насочат към URL услугите, интернет-телевизионните платформи, както и увеличаване на политически мотивираното хакерство. С две думи, колкото повече се развива интернет пространството, толкова повече злонамерени софтуер заплахи ще съществуват. Предположенията, които се съдържат в Threat Predictions 2011 доклада на McAfee Labs, посочват Google’s Android, Apple’s iPhone, Foursquare, Google TV and the Mac OS X платформата като основни цели за кибер престъпниците през 2011г., предава venturebeat.

 

Докладът също така предвижда, че политически мотивираните атаки ще бъдат във възход, очаквайки все повече групи да следват начертания вече от WikiLeaks модел. Както посочва Vincent Weafer, вицепрезидент на McAfee Labs: „Ние сме свидетели на значителни подобрения в устройствата и социалната адаптация на мрежата, както и наличието на платформи и услуги, от които потребителите се възползват най-много. Именно тези платформи и услуги, са станали много популярни за много кратък период от време и вече виждаме значително увеличение на степента на уязвимост, атаки и загуба на данни, концентрирани именно в тях.“

 

В областта на използването на социалните медии, доклада посочва, че URL усугите ще бъдат основна цел за злонамерен софтуер, тъй като самите потребители са склонни да се доверяват на кратки URL адреси, защото те се споделят от приятелите на потребителите. Около 3 хил. такива кратки URL-връзки се създават всяка минута, създавайки огромни възможности за евентуални измами. От друга страна услуги като Foursquare, Gowalla и Facebook Places могат лесно да бъдат търсени, намирани от приятели и непознати, което ги прави особено уязвими, тъй като само с няколко кликвания киберпрестъпниците могат да получат богатство от лична информация за физическите лица, което от своя страна им дава чудесна възможност за целенасочена атака.

 

С увеличаването на употребата на мобилните устройства, нараства и заплахата от възможна атака, особено сред работниците. Колкото повече опасността от хакерска атака нараства, толкова повече корпоративни данни ще бъдат изложени на риск. Като McAfee предвижда бърза ескалация в тази област. Относно Apple се посочва, че продуктите на компанията вече не летят над радара. Исторически Mac операционната система е твърде малка, а хакерите винаги са получавали по-добри резултати, атакувайки Windows потребителите. Но вредния софтуер вече е толкова широко разпространен, че ще е заплаха и за Apple платформите, както на мобилните, така и на компютърните устройства.

 

Новите интернет платформи са един от най-предпочитаните устройства през 2011г. Като McAfee предупреждава, че те не са напълно защитени, а приложенията към тях могат да доведат до загуба на неприкосновеността и лични данни. Друга тенденция, която се очертава за 2011г., е че атаките ще идват най-вече от вашите приятели. С разширяване влиянието на социалните мрежи, кибер-нападателите ще влагат много усилия, за да се представят за ваши приятели и да ви превърнат впоследствие в жертва на атака или нежелан софтуер. Хакерите разработват постоянно нови начини да прикрият своите атаки, чрез лични или законови комуникации.

 

Докладът предвижда и появата на ново течение в кибер престъпленията, т.нар. Hacktivism, почерпило сериозно вдъхновение след случая с WikiLeaks. Изследователите са убедени, че политически мотивираните атаки ще се размножават, и все по- усъвършенствани методи за това, ще се появят през 2011г., най-малкото заради факта, че много повече групи, ще следват начертания от WikiLeaks модел. Този т.нар Hacktivism ще се извършва от лица, които твърдят че са независими от каквито и да е други правителства и движения. Като това движение ще бъде много по-организирано и стратегически ориентирано, интегрирайки и социалните мрежи в този процес, посочва McAfee