В днешно време Smart телевизорите стават все по-популярни, но не всеки може да си ги позволи. От друга страна има хора които преди години са дали купища пари за огромни плазми които предават добре, но пък не са Smart.

 

Замисляли ли сте се за какво най-често използваме умните си телевизори – да, за гледане на видео от интернет. Днес екипът на Digital.bg е подготвил да ви покаже едно устройство което гиганта Google направи именно в помощ на споменатият тип потребители, а и не само, защото въпросната джаджа има още няколко любопитни приложения.

 

Уважаеми любители на технологиите, това е Google Chromecast.

 

Дизайн

Тук за дизайна, няма какво толкова да кажем. Устройството наподобява малко по-голяма флашка, която обаче в края си не завършва с USB, а c HDMI. Корпусът е пластмасов, а комплекта включва само зарядно и два кабела. Тъй като Chromecast не е с вградено автономно заранване, а както знаем зареждащите HDMI портове макар и факт, все още не са никак популярни, джаджата на Google трябва да се зарежда когато я използвате.

 

google_chrome.still0011_400

 

Тук вариантите са два – класическият, при който свързвате зарядното включено в комплекта към електрическата мрежа и втори, който е по-естетически издържан и ви лишава от „удоволствието” да имате висящи кабели пред очите си. За целта трябва монитора или телевизора към който сте свързали  Chromecast да има и зареждащо USB към което да свържете другият край на кабела.

 

Предназначение

Любопитен момент при Chromecast е, че независимо от това че е джаджа на Google, той работи не само със смарт устройства под операционна система Android, но и под Apple-ският iOS. Следвайки логиката, очакваме джаджата на Google директно да излъча съдържанието от устройството към което е свързана, но не – след като сме свързали фаблета Revopad 8P 3G който използвахме по време на тестовете си, неговият екран продължава да показва това което се случва на фаблета, а не върху монитора.

 

google_chrome.still004_400

 

Най-нагледно и потребителски достъпно ще обясним случващото се така – от таблета използваме само хардуера, който през Wi-Fi мрежата прехвърля към Chromecast, а той от своя странакъм монитора, без да хаби допълнително батерията на таблета.

 

Как работи Google Chromecast

Тук ще маркираме един минус и един плюс на джаджата – отрицателната страна е, че с Chromecast няма да можете едновременно да гледате презентация на таблета или смартфона в ръката си, докато я показвате на аудиторията пред себе си. Положителната – че докато гледате стартираното преди малко видео, можете да намерите следващото, без да прекъсвате стартираното. Chromecast се оказва, че е страхотен помощник за видео стиим по време на конференции и презентации, защото без проблем може да се свърже и към проектори. Единственото условие е те да имат HDMI изход.

 

google_chrome.still006_400

 

Също удобство е, че можете да свържете повече от едно smart устройство към Chromecast. Друг е въпроса, че няма проблем при нужда да кънекнете и преносим компютър. За съжаление единственото ограничение е, че до този момент имаме единствено възможност за стриим на видео. Но Google са оставили вратичката отворена, тъй като от Google Play или App Store към Chromecast могат да се свалят различни визуализиращи приложения – така, че в най-скоро време очакваме разработчиците да покажат и идеалното решение за браузване и директен стриим на случващото се върху екрана ви.

 

google_chrome.still007_400

 

В момента има един подобен с който могат да се споделят директни табове, но той не е много усъвършенстван защото забива и забавя възпроизвеждането между устройствата. Единственото условие за свързване при него е да стриимвате от браузър Google Chrome…следователно тук автоматично изключваме Apple-ските устройства.

 

google_chrome.still005_400