Canari е тестовата версия на популярния браузър на Google, в която разработчиците на компанията могат да експериментират преди те да се появят в официалната версия на Chrome. Вече ви информирахме за подобренията и характеристиките на новия уеб стандарт НТТP/2, който тепърва ще подобрява работата и сигурността на данните ни в интернет. Сега разбираме, че Google вече са представили първата версия на Chrome Canari, която включва поддръжка за него, предаде Engadget.

 

Oт своя страна това е първата голяма актуализация на доминиращия интернет стандарт, който е създаден изцяло с идеята да отговори на все по-високите изисквания на съвременните потребители и мобилните джаджи, които използваме. Вероятно най-голямата промяна с HTTP/2 е свързана с възможността да се изпълняват едновременно много повече заявки от браузъра към уеб сървъра. Фактът, че Chrome Canari вече поддържа новия протокол е сигурна гаранция, че много скоро официалния браузър ще включва също тази функция.

 

По този начин той ще се превърне в първия водещ браузър, който ще работи с HTTP/2, но за да използваме пълния му потенциал трябва и самите уеб сайтове да се оптимизират за него. Google също се нуждаят от още време, за да направят така, че стандарта да работи по най-добър начин с браузъра Chrome. Преминаването към HTTP/2 определено ще бъде дълъг процес, но ето, че компанията планира да има водеща роля в него.