Аdvanced Technology and Projects (ATAP) е специална дивизия на Google, която е натоварена с разработването на най-иновативните проекти на компанията. Сред тях личат имената на смартфоните Ara, триизмерните устройства Project Tango, а сега разбираме за още една интересна концепция, която се казва Project Lacquard. Google също така вече са си осигурили първият официален партньор, който ще допринесе за разработването му и това е популярния бранд Levi’s, информира PopSci.

 

Project Lacquard предвижда различни компютърни компоненти да бъдат интегрирани, към текстилните материали, които се използват за създаването на дрехи. По този начин бъдещите ни якета, пуловери, панталони и др. ще се превърнат в интерактивни повърхности, които могат да бъдат използвани като бутони и тъчпади, което е доста впечатляваща идея. От своя страна тези обекти ще получават в реално време данни от самия материал, от който са създадени, което премахва необходимостта от тежки и неудобни метални части.

 

След това те ще предават информацията до най-близкия смартфон или компютър със специална версия на Wi-Fi технологията, която консумира минимално количество енергия. За да постигнат този ефект инженерите на Google разработват проводими нишки, които могат лесно да бъдат вградени в съвременните текстилни материали. Крайният резултат е материя, която е достатъчно здрава, за да намира място в дрехи, а визията ѝ по никакъв начин не разкрива смарт функциите, които тя предлага на потребителите.