Търсачката на Google всеки ден ни спестява огромно количество време докато се опитваме да откриваме съдържанието, което ни интересува в интернет. Все повече потребители използват своите смартфони и таблети като основно устройство за достъп до глобaлната мрежа и компанията прекрасно осъзнава този факт. Google сега потвърдиха, че подготвят интересна промяна в мобилната версия на търсачката си, която ще промени изцяло начина, по който се индексират страниците в нея, предаде BusinessInsider.

 

Актуализираният алгоритъм на компанията е създаден изцяло с идеята да толерира онези уеб сайтове, които са оптимизирани за мобилни устройства. По този начин всички страници, които отговарят на съответните критерии на Google ще се появяват на челните места в търсачките, което е ключово за трафика и приходите, които генерират. Очаква се тази промяна да се отрази на популярността на милиони уеб сайтове, като тя няма да засяга десктоп версията на популярната търсачка.

 

Причината за това решение на Google е, че все повече хора използват своите смартфони да търсят стоки в интернет, да си резервират билети, да сравняват различни продукти и др. Именно заради това собствениците на страници ще трябва да гарантират, че те са оптимизирани за дисплеите на мобилните устройства, а съдържанието в тях може да се вижда лесно само с едно скролване или кликване. Уеб сайтовете също така трябва да се зареждат максимално бързо на смартфоните и таблетите ни, като новия алгоритъм се очаква да влезе официално в сила до броени часове.