Facebook официално потвърдиха, че са се съгласили да придобият компанията Oculus VR, която е глобален лидер в разработването на устройства с добавена реалност. Финансовите параметри на тази сделка се очаква да достигнат до $2 млрд., като тази сума ще бъде преведена под формата на кешово плащане и акции. Според данните най-голямата социална мрежа ще трябва да отдели и допълнителни $300 млн., за да бъдат постигнати определени цели от Oculus VR, съобщава TechCrunch.

 

По подобие на Instagram от компанията потвърдиха, че ще позволяват на Oculus VR да функционира независимо в структурата на Facebook. Информацията разкрива, че тази сделка се очаква да бъде финализирана до края на второто тримесечие на годината. Лично Марк Зукърбърг аргументира купуването на компанията с твърдението, че Oculus VR имат потенциала да се превърнат в най-социалната платформа в индустрията.

 

Само преди няколко дни от компанията реализираха премиерата на новата версия на своите уникални очила с добавена реалност Rift по време на конференцията GDC 2014. Устройство, което привлече голямо внимание сред разработчиците по цял свят и се отличава с Full HD дисплей и множество сензори, които проследяват движенията на потребителите. Ще е много интересно да видим как сътрудничеството между Oculus VR и Facebook ще промени възможностите на бъдещите очила с добавена реалност.