Facebook продължава да има огромно влияние в технологичната индустрия, като социалната ѝ мрежа вече се използва от над 1.3 млрд. потребители по цял свят. Все пак трябва да обърнем внимание на факта, че компанията винаги е била обект на критични коментари относно начина, по който съхранява и използва личните ни данни. Последният детайлен анализ на експерти от Vrije Universiteit Brussel и University of Leuven е поредното потвърждение, че сигурността на поверителната ни информация продължава да е най-големия проблем на Facebook, предаде DigitalTrends.

 

Причината за това е, че според данните в него компанията следи активността на всички потребители в интернет, дори и тези, които нямат акаунт в социалната мрежа или не са влезли в съответния момент в него. За целта Facebook постоянно преглежда „бисквитките“, които се пазят в компютрите, а тази практика е основание за ново разследване на регулаторните органи в ЕС срещу компанията. Ако се чудите как тя го прави то отговора е много прост, а именно, чрез популярния Like бутон.

 

В момента той е инсталиран в над 13 млн. външни сайта, като дори и да не го използвате той засича активността на потребителите в тях и го праща обратно до сървърите на Facebook. Изследователите също така са на мнение, че социалната мрежа нарушава и други ключови закони на ЕС, като не предлага опция да деактивирате някои от най-популярните ѝ функции. Остава само да видим как регулаторните органи в Европа ще възприемат тези мотиви и респективно какви санкции планират да приложат на компанията.