Facebook преди две години стартираха уникалната инициатива Internet.org, която цели да oсигури безплатен достъп до интернет за 60% от световното население или около 4 млрд. души. Ключов компонент от реализацията му има новото поколение дронове на компанията, които трябва да осигурят връзка към глобалната мрежа от въздуха. Сега Facebook обявиха официално, че Connectivity Lab дивизията ѝ вече е готова с прототипа на първия работещ дрон, информира BusinessInsider.

 

Успоредно с това вече са извършени и първите успешни тестове с лазера, който тя смята да използва и може да пренася данни със скорост от 10GB в секунда. Комбинацията от тези две иновации е именно сърцето на концепцията за Internet.org и на бъдещите планове на Facebook в индустрията. Дроновете на компанията са с размерите на Boeing 737, но също така тежат по-малко от автомобил, благодарение на олекотените материали, от които са изградени.

 

От своя страна те ще летат на височина от над 18 хиляди километра над повърхността на Земята в продължение на до три месеца, което е доста впечатляващо. Въпросната машина се казва Aquilla е изградена от специални карбонови нишки, които са леки като алуминий, но по-здрави от стомана. Вероятно много скоро можем да очакваме Facebook да стартират официалните тестове със своите иновативни дронове и лазери.

 

В галерията долу можете да видите още снимки:

Вижте Facebook започват реални тестов с дроновете си през лятото