Хората винаги са обичали да правят снимки. Днес DSLR фотоапаратите станаха една от най-предпочитаните джаджи за заснимане на снимки и видео както от любители, така и от професионалистите.

 

Но трябва ли задължително да си купите цифров огледално-рефлексен фотоапарат или един безогледален модел би ви свършил чудесна работа? Със сигурност можете да получите снимки с добро качество и с двата вида, но всеки си има своите плюсове и минуси.

 

От PC Mag ще ни помогнат ако пред нас стои въпросът DSLR или безогледален фотоапарат - какво да изберем. Кликнете тук за да разберете повече за безогледалните фотоапарати. А ако искате да разберте какво липсва на цифровите фотоапарати, за да са по-желани, кликнете тук.

 

1. Размер и тегло

DSLR фотоапаратите са значително по-големи от безогледалните модели фотоапарати. Така например, тялото на Nikon D5300 има дебелина от 3 инча. С 18-55mm комплект лещи фотоапаратът тежи над половин килограм. Докато Sony a6000 има тяло с дебелина 1,9 инча и с батерията тежи само 344 грама, а ако добавим комплекта обективи 16-50 стигаме до 460 грама. 

 

2. Автофокус

DSLR фотоапарати имат предимство тук. Огледалният механизъм насочва светлината към сензори, използващи много бърза технология, наречена детекция на фазата, която измерва сближаването на два светлинни лъча. Безогледалните фотоапарати имат обща система наречена детекция на контраста, която използва сензора за изображенията. Този метод движи обектива назад и напред, за да се намери мястото, на което изображението се показва с най-висок контраст, което съвпада с фокуса. Детекцията на контраста е по-бавен, особено при слаба светлина. Предимствата на DSLR обаче се стопява при моделите безогледални фотоапарати от по-висок клса, поради включването на технология за  определяне на фазата на пиксела в матрицата. Тези фотоапарати използват както фаза така и детекция на контраста за да се усъвършенства автофокуса. Ако решите да си купите безогледален фотоапарат вижте в ръководството му дали този модел има  хибриден автофокус.

 

3. Стабилизация на изображението

Както DSLR, така и безогледалните модели фотоапарати имат системи за стабилизация на изображението.

 

4. Качество на изображението и на видеото

И двата вида фотоапарати правят висококачествени снимки с подобни резолюции. Някои производители на безогледални фотоапарати, като Samsung и Sony, вече използват същите APS-C сензори, които могат да се намерят в повечето огледално-рефлексни фотоапарати. Sony наскоро представи своята A7 линия фотоапарати, които използват още по-големия пълноформатен сензор характерен за най-добрите професионални DSLR модели.

Обикновено безогледалните фотоапарати правят по-качествено видео, докато DSLR не могат да използват откриването на фазата с огледалото, докато записват видео, така че те използват по-бавен и по-малко точен метод за фокусиране. Това води до познатото размазване в средата на видеото. Това обаче не е проблем за тези, които могат да използват ръчните настройки.

 

5. Батерия

Като цяло, огледално-рефлексните модели фотоапарати имат по-дълъг живот на батерията, тъй като те може да снимат без да използват LCD екрана или електронен визьор, които консумират много енергия. Батерията на Nikon D5300 е достатъчна за заснемане на 600 снимки, докато тази на Sony a6000 само за 360. Всички огледално-рефлексни фотоапарати и безогледални фотоапарати имат батерии, които лесно могат да се заменят с резервна.

 

6. Лещи и аксесоари

Ако изберете DSLR модел вие ще имате достъп до много по-богат избор на лещи, предлагани от редица производители – от евтини до скъпи професионални предложения. За повечето модели безогледални фотоапарати изборът на лещи е доста по-ограничен. Патентованите безогледални системи от производители като Sony (A серия), Pentax (Q камери) и Samsung (NX серия) имат най-малко лещи, защото тези фирми въведоха съвсем скоро безогледалните модели. Безогледалните фотоапарати, които използват така наречения Micro Four Thirds сензор формат предлагат най-богат избор, защото те се предлагат от няколко фирми и са от по-дълго време на пазара. Обикновено можете да закупите адаптери за използване на  DSLR обективи към безогледалните фотоапарати, но това не е за предпочитане защото това може да забави функции като автофокуса.