Новата корпоративна квартира на компанията Delоitte в Амстердам e впечатляващо архитектурно съоръжение, което  елегантно съчетава последните технологични иновации с най-модерните дизайнерски тенденции. The Edge привлича внимание не само с футуристичния си вид, но бе избрана за офис сградата с най-висок рейтинг за енергийна ефективност в света от Building Research Establishment Environmental Assessment Methodology (BREEAM). Уникалната сграда има площ от 40 хил. квадратни метра и генерира сама електричество, благодарение на соларните панели, покриващи всички нейни участъци, които не са прозорци, предаде Gizmag.

 

Deloitte The Edge успява да постигне безпрецедентно високия резултат от 98.36% по BREEAM, който е най-престижния критерий за оценка на енергийната ефективност в света. Детайлният анализ на всяка една сграда обръща внимание на множество фактори, сред които използваните материали, транспортните връзки, системите за управление и генериране на енергия, осветителните тела и много др. Южната фасада на The Edge е оборудвана с допълнителни 4100 квадратни метра със соларни панели на покрива, генериращи достатъчно електричество за самостоятелното ѝ функциониране.

 

Охлаждането и отоплението на иновативната сграда се извършва изцяло от слънчева енергия и от допълнителна система за извличане и съхранение  на енергия  с топлообмен на вода. The Edge е първото съоръжение в света, което използва новите Ethernet LED диоди на Philips, като тази система може не само да осветява, но и да предава данни.

 

По този начин те могат да се свързват с допълнителни сензори и датчици за движение, за да контролират постоянно светлината, температурата и енергията в сградата. Дъждовната вода се преработва и се използва за поливането на огромните зелени площи за отдих, както и за почистване на някои от помещенията, като TheEdge е в близост до ключови транспортни връзки и има паркинг за над 500 велосипеда.

 

В галерията долу можете да видите още снимки: