Mарсоходът Curiosity е впечатляващо съоръжение, което продължава да изпраща на учените множество данни за повърхността и структурата на Марс. Научните специалисти искат да открият наличие на органичен въглерод, но сега намериха доказателства за азот. Интересното също така е, че пробите на Curiosity показват, че подобни молекули се съдържат в поне три области на планетата, които се казват Rocknest, John Klein и Cumberland, съобщава Gizmodo.

 

Oт своя страна азотните съединения представляват изключително важен компонент за поддържането на форма на живот на „червената планета“. Конкретните данни показват, че тяхното количество на Марс е различно в трите области и варира между 700 и 1100 части на милион. Добре е да знаете, че тези стойности са идентични с тези на някои от най-сухите места на Земята, като например пустинята Атакама.

 

Пробите, които учените анализират са взети от скални образувания и доказват категорично същестуването на азотен оксид, който е извлечен от други нитратни съединения. Тяхното мнение е, че въпросните молекули са се формирали вследствие на термален шок, предизвикат от удар на мълния или астероид. При всички положения можем да сме сигурни, че това откритие ще продължи да е обект на множество изследвания от учените.