Стъклата Gorilla Glass предпазват мобилните ни джаджи във всевъзможни ситуации и инциденти всеки ден и вече са абсолютно задължителен компонент на смартфоните и таблетите ни. Компанията Corning, която ги разработва вече успя да намали значително размерите им, като в същото време подобри издръжливостта и дори планира да включи към тях прозрачни сензори. Maсовото навлизане на устройствата със сензорни дисплеи повдига и много въпроси свързани с наличието на бактерии върху тях.

 

Corning обръщат сериозно внимание на този компонент от покритията Gorilla Glass и вече разработват нейна версия, която да се справи с този проблем, предаде Digitimes. Антимикробната версия на защитните стъкла използва специална технология, която работи със сребърни йони. Техните качества са известни още преди хиляди години, но точната пропорция, с която да се извлече максималното от свойствата им за убиване на бактерии е обект на много спорове и дискусии. Corning споделиха, че ключовия фактор в новите и антимикробни стъкла е именно включването към него на прецизно определено количество сребърни йони.

 

Компанията обясни, че ако те използват повече, отколкото е необходимо това няма да повлияe на бактериите, а ще добави стойност към разходите за производството им. Инженерите ѝ вече работят над уникален „Ionic Exchange” механизъм, с който да предложат оптималното решение като интегрират точното количество на най-необходимите места, за да се получи най-добрия ефект. Сребърните йони се вграждат директно в самото стъкло и не влияят на издръжливостта на Gorilla Glass и сегашните прототипи вече намаляват количеството на бактериите с 70%.