Хромбуците бързо се превърнаха от устройства, които будеха само любопитство в сила, с която трябва да се съобразяваме. Те работят с Google Chrome OS, която е изключителна лека и лесна за употреба платформа.

 

Затова и хромбуците предлагат предимства, които са търсени от много потребители. Освен това тези устройства се предлагат на много по-ниски цени от Windows базираните машини. Windows обаче не спира да се развива и платформата предлага много възможности, които не са налични при Chrome OS.

 

Затова и естествено стигаме до предизвикателството кой е по-добрият избор. Хромбуци срещу Windows OS лаптопи – кое устройство да изберем? За да ни помогнат да си отговорим на този въпрос, от PC World са сравнили двата вида устройства.

 

Освен това, може би ще ви бъде интересно да прочетете и статиите ‚Хромбуци срещу таблети - кое устройство е по-добро‘ и ‚Защо хромбуците са подходящи за бизнес потребителите‘.

 

1. Интерфейс

Windows 8 не успя да преодолее пропастта между мобилни и настолни операционни системи и в крайна сметка това отдръпна много потребители. Интерфейсът на Windows е плочки, от които потребителите имат достъп до новини, снимки, контакти, или възможност за сърфиране в Windows Store наред с други опции, който промени традиционнатани представа за десктоп. За щастие, 8.1 актуализацията на Windows връща някои от функциите, които повечето потребители искаха. Бутонът за захранването сега е удобно разположен на началния екран. Също така, по-лесно е да се види кои приложения са отворени и бързо да се превключва между тях. Въпреки това, актуализацията на Windows 8.1 все още ни кара да се придвижим до скрити менюта за изпълнение на задачи, които при по-старите версии на операционната система, бяха поставени на видно място.

 

В някои отношения, Chrome OS повече напомня на традиционните Windows версии от текущата операционна система на Microsoft. Подобен бутон на Start бутона в Windows седи в долния ляв ъгъл, и когато го натиснете, нагоре изкача списък с вашите приложения и поле за търсене. Може да закачите приложения към лентата с инструменти в долната част на екрана. Основни настройки пък, като например Wi-Fi и време, са достъпни в долния десен ъгъл.

 

Chrome OS е изградена като първата уеб базирана операционна система, така че приложенията обикновено работят в прозорец на Chrome браузъра. Същото се отнася и за приложенията, които могат да работят в офлайн режим.

 

Извод: Въпреки че е по-малко гъвкава, Chrome OS е много по-лесна за използване от Windows 8.

 

2. Приложения и софтуер

Всеки собственик на лаптоп се нуждае от няколко основни програми, които трябва да има инсталирани на машината си – програма за производителност, за редактиране на снимки, за редактиране на видео, за възпроизвеждане на видео, за  възпроизвеждане на музика и браузър. За Windows лаптопите и хромбуците има налични такива програми , но операционната система на Google все още е в процес на развитие. В момента има повече от 180 000 приложения в Windows Store и само 34 000 в Chrome Web Store.

 

Извод: В този случай Windows 8.1. е по-добрата възможност.

 

3. Сърфиране в мрежата

Предпочитате различни браузъри? Тогава изберете Windows лаптоп. Можете да изтеглите и инсталирате почти всеки браузър, който искате на компютъра си, включително Safari, Internet Explorer, Firefox или Chrome. Собствениците на хромбук имат само една възможност и тя е браузърът Chrome. Chrome обаче е много добър браузър, така че хромбуците не са лош избор в това отношение. Освен според тестовете хромбуците отварят интернет страниците почти два пъти по-бързо в сравнение с Windows базираните лаптопи.

 

Извод: Ако нямате проблем с това, че сте ограничени в използването само на един браузър, изберете хромбук, защото ще сърфирате из мрежата много по-бързо.

 

4. Сигурност

Windows отдавна е предпочитана цел за хакерите и опитите има да заразяват компютрите с вируси, зловреден софтуер, ботнет и кийлогъри не стихват. Ето защо първото нещо, което трябва да се направи с един нов Windows лаптоп е да се инсталира антивирусен пакет. От друга страна хромбуците все още са пощадени от хакерските атаки, а Google изтъкват сигурността на своята операционна система като основно предимство. Ако обаче се случи така, че заразите със зловреден софтуер хромбука си, възстановяването на фабричните настройки изисква само няколко кликвания с мишката. Единственият проблем за сигурността на хромбуците е кражбата на  устройството тъй като на тях често се съхраняват много лични данни.

 

Извод: Chrome OS е победител тук.

 

5. Хардуерни възможности

Windows машините се предлагат в много по-голямо разнообразие от модели. Осем големи производители създават Windows лаптопи работещи с Intel и AMD чипове, вградена памет, която варира от 2 GB до 16 GB и различен дизайн, който би задоволил и най-претенциозните потребители. Пазарът на хромбуци е много по-ограничен. В действителност има само 10 модела, направени от шест фирми, като размерът на дисплея им варира от 11 до 14 инча. Хромбуците обаче са невероятно леки устройства с тегло между 1 и 2 килограма.

 

Извод: Microsoft ви дава много повече възможности, което означава, че е по-вероятно да намерите това, което наистина ви харесва, и от което имате нужда.

 

6. Игри

Сериозните игри изискват сериозни характеристики, които моделите Windows лаптопи от висок клас предлагат. Моделите от най-нисък клас, както и хромбуците обаче няма да могат да се справят с тежките игри. Игри като World of Warcraft, Civilization 5, Diablo 3, League of Legends или Dota 2 няма да можете да играете на един хромбук.

 

Извод: Ако обичате да отмаряте с видео игри, вашият избор трябва да е модел лаптоп с Windows.