Представяме ви 40-тия продукт от класацията „Топ 100 най-добри джаджи за последните 90 години”. Това място от нашата класация е отредено на Bellsouth IBM Simon - предшественика на смартфоните.

 

През 1992 година  по време на изложението  COMDEX в Лас Вегас IBM представя концептуален продукт, носещ името SIMON. Това устройство не е предлагало нищо, което днес може да ни удиви, но тогава е било трудно да се повярва в съществуването на подобна технология.

 

SIMON е съвместна разработка на IBM и BellSouth и е комбинирал функциите на мобилен телефон, пейджър, факс и личен цифров помощник.  Основните му приложения са били календар, телефонен указател, световен часовник, бележник, калкулатор, e-mail, и игри.

 

Устройството  не  е разполагало с физически бутони за набиране, а вместо това потребителите  са използвали  touch-screen  за избиране на телефонните номера. За запис на текст  се е използвала или  така наречената „ predictive” (предсказваща) или QWERTY  клавиатура. Bellsouth IBM SIMON е тежал 600 грама, а цената му е била $ 900.

 

Други статии от поредицата:

 

Engelbart Mouse - първата компютърна мишка

Epson HX-20 - първият преносим компютър

LED – иновативното осветление

Lego Mindstorms – иновативните играчки за деца

MicroSD - картите памет за клетъчни телефони

MITS Altair 8800 – първият персонален компютър

Texas Instruments SR-10 - първият калкулатор

Apple iPhone – телефонът, който разтърси мобилния свят

Знаете ли, че: Първата химикалка е патентована през 1888г.