Nokia HERE е услуга подобна на Google Maps, която вече от край време е на пазара. Почитателите на Lumia сериите или Windows Phone най-вероятно за запознати с тази апликация. По-рано през годината имаше слухове, че Microsoft и Uber имат желание да закупят услугата, а сега нови доказателства показват, че няколко автомобилни гиганта от Германия проявяват голям интерес.

 

От "Уолстрййт джърнал" казват, че Ауди, БМВ и Даймлер вече са се разбрали с Nokia относно правата върху софтуера и се очаква това да бъде официално съобщено в следващите дни. Автомобилните компании са се разбрали да платят цена от около $2.71 милиярда, като смятат да позволяват и на други компании да лицензират софтуера.

 

Но защо прозиводителите на коли искат толкова Nokia HERE? Най-вероятната причина е, че се страхуват от силата която компании като Google, например, имат върху тази индустрия. Ако Google имаха пълен контрол, те биха могли да лицензират техните услуги и софтуер като стандарт за всички автомобили, а сега Audi, BMW и Daimler имат всичко необходимо за да се конкурират с Google.