АMD реализираха официално премиерата на първите си Kaveri процесори в началото на годината и сега представиха техни мобилни версии, които са предназначени да работят с бъдещите лаптопи на пазара. Въпросната архитектура е разработена с идеята да се конкурира директно с Haswell машините, но според компанията тя предоставя по-висока графична производителност от моделите на Intel. Oчаква се до края на годината водещи производители като Acer, Asus, Dell, HP, Lenovo, Toshiba и Samsung да стартират продажбите на свои устройства с AMD Kaveri процесорите, информира VentureBeat.

 

Новите чипове ще са достъпни под формата на три различни серии, обхващащи ниския, средния и високия ценови клас, а именно A, FX и Pro Series. Консумацията на енергия варира между 17W и 19W, като при най-мощните архитектури тази стойност достига до 35W. АМD е разработила конкуренти на Core i5-4200U, Core i7-4500U и Core i3-4010U чиповете на Intel, които гарантират идентични скорости на работа.

 

Предимството на нейните модели обаче е, че осигуряват до 58% по-висока графична производителност и са базирани на уникалната Heterogenous System Architecture (HSA) на компанията. Представителите на Kaveri архитектурата разполагат с 2,4 млрд. транзистора, като 47% от тях се грижат за графичната работа на устройствата. В заключение ще отбележим, че новите чипове заместват досегашната Richland платформа и се отличават с 20% по-висока скорост.