Албърт Айнщайн е най-брилянтният физик в модерната история на науката, чиито открития и до ден днешен променят представата ни за света, който ни заобикаля. Великият учен е работил върху множество проекти през своя живот, а сега от gizmodo ни информират за един от най-интересните и непознати от тях. Айнщайн е отделил доста време, за да успее да създаде уникален хладилник, който да може да работи в продължение на 100 години.

 

Устройството също така е трябвало да се отличава с ниска консумация на енергия и да е създадено от екологични материали. Концепцията му е предвиждала изцяло ново решение, което да премахне необходимостта от използване на смъртоносни вещества като метилхлорид, амоняк, серен диоксид и др. За да реализира този проект Айнщайн се обръща за помощ към своя приятел и колега Лео Сцилард, който е имал огромни познания в сферата на термодинамиката.

 

Сътрудничеството води до патентоване на 45 технологии в шест различни страни, които да бъдат застъпени в уникалния хладилник, които впоследствие са продадени на компанията АВ Еlectro Lux. Конвенционалните устройства използват механичен компресор и токсични газове, за да стартират процеса на охлаждане в тях.

 

Движещите се части на хладилниците, обаче излагат на риск собствениците им с възможността съдържанието на тези материали да попадне във въздуха. Идеята на Айнщайн и Сцилард е била да се използва друг източник на топлина, който естествено да сгъстява газовете и да охлажда, но за съжаление устройството им никога не придобива финален вид.