Според редица проучвания, познанието за финансите и паричната система е областта, за която човечеството знае най-малко като отделни индивидуални познания. През годините са правени редица тестове относно ефективността на учебните програми що се отнася до икономически познания и умения за боравене с парични средства.

 

Оказва се, че болшинството от запитваните – от обикновени членове на домакинства до специалисти в други област – не знаят много за паричните средства в своята страна, и по света. В тази статия ще ви предтавим някои интересни факти за парите, които има голяма вероятност никога да не сте чували. Не е сигурно, че те ще ви направят по-разумни при харченето, но поне е сигурно, че ще ви заинтригуват.

 

Най-голямата банкнота

Най-голямата банкнота е с размерите на лист хартия А4. Обърнете внимание това са 100 000 песо,  създадена от правителството на Филипините през 1998 година. Те са проектирани по повод един век независимост от испанското владичество. Банкнотите от лимитираната серия са били предложени само на колекционерите, които са можели да си закупят една от за 180 000 песос, или около 3 700 щатски долара.

 

Банкнота с най-голяма номинална стойност

Рекордът за създаване на банкнота с най-голяма номинална стойност, принадлежи  на Bank of England. Банкнотата от £ 1,000,000 е издадена през 1948 година като временна мярка по време на следвоенното възстановяване по плана "Маршал". Тя е била предназначена за използване само от правителството на САЩ, но те са били отменени само след няколко месеца. Но само защото са излезли от употреба, не означава, те са без стойност - през 2008 година на търг една от тези банкноти е била продадена за $ 120 хиляди.


Първият банкомат в света

Въпреки, че този въпрос е малко спорен Джон Шепърд-Барън се смята за създателя на първият в света автоматичен банкомат. Той представил устройството си на британската банка Barclays и банкерите са приели идеята веднага. През 1967 година в Лондон е инсталиран първият модел банкомат. Въпреки че този банкомат е използвал PIN (personal identification number) кодове, технологията на валидация е била посредством перфораторни карти импрегнирани с леко радиоактивния изотоп carbon 14. Причината за това е била, че магнитното кодиране познато от съвременните банкоматни карти все още не е било изобретено. Друга разлика от съвременните машини е, че тегленето на пари не се е таксувало с такса за обслужване.

 

Произходът на $
Никой не знае произхода на знака за долар. Бюрото за гравиране и печат на САЩ обаче има доста добро предположение. Според правителствената агенция, преди издаването на първия хартиен щатски долар през 1875 година, широко са били използвани испанските и мексикански песос, които са се изписвали така - PS. Постепенно обаче S е започнало да се изписва върху P и така до познатия на всички днес - $.

 

Най-голямата заплаха от фалшиви банкноти

След Гражданската война, фалшивите банкноти се превръщат в огромен проблем за САЩ - повече от една трета от всички банкноти са били смятани за фалшификати. Така през 1865 година е създадено специално подразделение към Министерството на финансите, за да се справи с с този проблем. Тази агенция все още функционира, но днес агенцията отговаря и за сигурността на президента на САЩ.

 

Монарха най-често изобразяван на банкнота

От Австралия до Тринидад и Тобаго, портретът на кралица Елизабет II е красил валутите на 33 различни страни - повече от което и да е друго лице. Канада е първата държава, която използва нейния образа. Това е станало през 1935 година когато върху банкнотата от $ 20 е бил отпечатан лика на 9-годишната принцеса. През годините, 26 различни портрети на кралица Елизабет са били използвани във Великобритания и нейните бивши и настоящи колонии, владения и територии.

 

Мръсни пари

Проучванията показват, че най-мръсното нещо са парите. По тях живеят патогенни вируси и микроби, които издържат до 48 часа, а някои от най-опасните и до 17 дни. Освен това, по голям процент от банкнотите в САЩ са намирани следи от кокаин, останали от пристрастените към наркотика.

 

Най-голямата инфлация

Най-голямата инфлация известна на света е тази в Зимбабве. По това време цената на хляба е достигнала 300 000 000 000 зимбабвийски долара.

 

Първата книжна банкнота

Китайците са били първите, които са използвали книжни банкноти още по времето на династията Тан (618-907). Това е било цели 500 години преди тази практика да започне в Европа.