Всеки прави грешки, но добре е да се учим от тях, а не да ги повтаряме отново и отново. А най-добре би било ако успеем да се научим да се възползваме от съветите на тези, които са минали по същия път и са си взели поука. Знаете хубавата българска поговорка: „Не питай старило, а питай патило!”

 

Още повече това би ни помогнало с технологиите, защото грешките в тази област могат да ни струват доста скъпо. Дори и на пръв поглед незначителни гафове могат да забавят продуктивността ни, да доведат до катастрофална загуба на данни и дори до загуба на финансови средства. А ако подобно „нещастие“ се случи едва ли ще ви бъде приятно.

 

От INC ни предлагат осем от най-често срещаните грешки, за които да внимавате.

 

1. Създавате пароли, които лесно може да ви откраднат

Със сигурност знаете колко е важно да създавате ‘силни’ пароли и за всяка услуга да използвате различни пароли. Съобразявате ли се обаче с това правило? Когато създавате пароли, използвайте и символи и цифри освен главни и малки букви. Услуги като Dashlane или LastPass ще ви помогнат да се справите с многото пароли, които трябва да помните.

 

2. Използвате по-стара версия на Microsoft Word

Има няколко причини, поради които да не искате да преминете към по-нова версия на Word. Но сред най-актуалните са защото не искате да плащате за най-новата версия или защото се чувствате удобно с познатата ви до болка текстообработваща програма и не искате да учите нови неща. Най-новите версии на Word обаче работят в облака и записват документа още докато пишете. Дори и ако правите редовно резервни копия, никой не може да прави резервно копие на всеки няколко секунди.

 

3. Не използвате калъф за смартфона си

Има два вида потребители на смартфони. Едните са онези, които вече са повреждали дисплея на своя смартфон и оттогава използват предпазен калъф, и такива, които мислят, че никога няма да си изтърват смартфона. Има десетки компании (Mophie, OtterBox, LifeProof, Ballistic), които правят невероятни защитни калъфи и е глупаво ако не вземете предпазни мерки.

 

4. Работите по цял ден седнали на твърд стол

Седенето в неудобен стол пред компютъра бледнее в сравнение с това да нехаете за сигурността си в мрежата, но едва ли бихте искали да плащате на хирург. Седенето на неудобен стол дълго време пред компютъра застрашава вашето здраве, а имате толкова богат избор на ергономични модели. Например стола Herman Miller Mirra 2 се адаптира към вашата поза докато работите и коригира формата си според вашето тяло.

 

5. Носенето на слушалки по време на работа

Огледайте се около вас! Колко колеги като вас по цял ден стоят в офиса със слушалки тип тапи в ушите? Навярно броят им никак не е малък. Проблемът е, че вашите ушни канали не са проектирани да имат нещо пъхнато в тях постоянно. Ако толкова се налага да бъдете със слушалки, по-добре инвестирайте в слушалки тип диадема, които най-малко осигуряват много по-качествен звук и акустика.

 

6. Не актуализирате приложенията си

Актуализирането на десктоп и мобилни приложения е важно, но много потребители гледат на тази дейност като на излишно главоболие. Когато обаче не правите актуализации, особено когато става въпрос за бизнес софтуер на вашия компютър, се излагате на опасност. Хакерите знаят за уязвимостите в по-старите версии на приложенията и лесно могат да ‘нападнат’ компютъра ви от тях и да откраднат данни и финансови документи.  

 

7. Пренебрегвате двуфакторната автентикация

Потребителите, които са решили да използват сложни пароли постъпват разумно. Сега обаче те трябва да направят още една крачка напред. Двуфакторната автентикация може да звучи като нещо много сложно на мнозина, но тя е доста лесна за разбиране. Проблемът е, че повечето хора не отделят време, за да научат за тази опция и да я използват. Това са хората, които са най-уязвими.

 

8. Деактивирате програмата, която сканира вашия компютър за вируси

Много хора правят това, защото сканиращите за вируси програми са доста досадни – те работят във фонов режим и забавят компютъра и дори могат да причинят софтуерни конфликти. И все пак, не забравяйте, че един компютърен вирус, може да направи много по-големи пакости на вашия компютър. Програмите за откриване на вируси, спам блокерите, детекторите на шпионски и зловреден софтуер и други инструменти за сигурност са задължително условие за всеки бизнес.