Всеки ден по света се разработват проекти за нови модели мобилни устройства, и най-различни технологични устройства. Независими дизайнери, и служители в отделите на компаниите прекарват много часове всеки ден в търсене на творчески решения, които да се харесат на масовия потребител, и да донесат печалби на своите създатели.

 

В тази връзка, от CIO ни припомнят, че в изследователските отдели на големите компании има екипи, които непрекъснато ‘бълват’ идеи за потребителската електроника на бъдещето. Кой не би се замислил дали да не си купи телефон, който се носи на китката на ръката като гривна, или кой би се отказал от възможността да притежава ноутбук, чийто гъвкав дисплей служи за отваряне на файлове, когато го прегънете?

 

Предлагаме ви 8 концептуални дизайна, които може скоро да видим реализирани за масова употреба, и които могат да се превърнат в бъдещи масови продукти с популярността на iPhone. Ето кои са те.

 

1. Samsung Galaxy Skin 

Samsung Galaxy Skin е гъвкав телефон със също толкова гъвкав 4-инчов AMOLED дисплей с резолюция от 800х480 пиксела. Устройството има 8-мегапикселова задна камера за снимки, както и предна VGA камера за видео разговори. Процесорът му е с тактова честота от 1.2GHz. RAM паметта е 1GB, а капацитетът на батерията е 1500 mAh. Galaxy Skin  е разработен от двама корейски студенти, дизайнерът Haeyon You и инженерът Haeseong Jee.

 

8_____-1_400_01

 

2. Fujitsu Lifebook 2013

Lifebook 2013 е дело на индийския дизайнер Прашант Чандра. Става въпрос за ноутбук, в който са интегрирани като отделни модули таблет, смартфон, и фотоапарат. Когато са извадени, всички те са пълноценни устройства. А интегрирани заедно, устройствата формират уникалния ноутбук Lifebook 2013, който има няколко процесора, голяма   оперативна памет, огромна памет за съхранение на данни, и пълен набор характеристики за свързаност, работа и забавление. Причината за това е, че когато всички устройства са интегрирани заедно, те споделят своя хардуер с ноутбука.

 

8_____-2_400_01

 

3. Real Notebook

Дизайнер на Real Notebook е Kim Min Seok. Това е концептуална идея за ноутбук, използващ предимствата на AMOLED дисплеите. Предвижда се преносимият компютър да има няколко дисплея, които да могат да се прелистват подобно на страници на книга.

 

8_____-3_400

 

4. Murata Leaf Grip дистанционно

Дистанционното Leaf Grip може да изпълнява командите на потребителите благодарение на движения на огъване, и по този начин да контролират телевизора ви. В дистанционното са вградени два пиезоелектрически слоя – единият установява прегъванията, а другият – усукванията. В него е вграден и фотоволтаичен панел, който преобразува светлината в електричество и премахва нуждата от батерии. Интересен момент е, че дистанционното може да се ползва само с две ръце, така че ще трябва да оставите чипса и бирата.

 

8_____-4_400_01

 

5. Razer Switchblade 

Switchblade е концептуален мини геймърски лаптоп, на който бихте могли да играете всякакви игри. Това невероятно устройство може да се побере дори в джоба ви. 7-инчовият сензорен дисплей е с резолюция 1024 x 600 пиксела. Другият интересен момент е клавиатурата. Тя има 45 бутона, като всеки един от тях може да бъде това,  което ви трябва за съответната игра. Машината е с Intel Atom процесор и Windows 7 платформа.

 

8_____-5_400_01

 

6. Cave 

По дефиниция, телефоните се ползват, за да говорим по тях. Е, с този концептуален телефон на Kim Min Seok, наречен Cave можете да осъществявате повиквания, но най-вероятно ще предпочетете да го използвате за изпращане на електронна поща и текстови съобщения. Телефонът има сензорен дисплей, както и четири реда с клавиши, разположени под наклон от 30 градуса.

 

8_____-6_400_01

 

7. Strap Game

Времето прекарано в градския транспорт е загубено, така че мнозина го използват за четене на книги. Благодарение на Jiang Qian обаче и неговата концепция  Strap Game,  ще можете да уплътните това време много по-приятно. Става въпрос за познатите на всички ни дръжки, за които се придържаме ако сме от правостоящите, но различното при тях е, че при Strap Game те ще имат вграден компютър. Щом се хванете за тях,  веднага ви се предоставя възможността да избирате между 5 предварително вградени игри.

 

8_____-7_400_01

 

8. Immersive Cocoon

Immersive Cocoon предлага възможност за реалистична разходка във виртуалната реалност. Вътрешността на сферата е от дисплеи, предоставящи 360° изображение и звук. Когато софтуерът се зареди, вместо с мишка ще можете да навигирате компютъра чрез вашите движения. Това става възможно, благодарение на камери, които следят вашите ръце, крака и лице, както и на платформи, които засичат дали вървите, стоите на едно място, или скачате.

 

8_____-8_400_01