Навярно сте чували, че за да се възползвате от възможно най-добрата производителност и функции на вашия компютър трябва да сте сигурни, че той винаги работи с най-новия софтуер, който е на разположение за него.

 

Това е самата истина! От Make Use Of обаче изтъкват още 8 причини да ъггрейдвате до Windows 10. Ето кои са те:

 

1. Безплатно за повечето потребители

За много хора, ъпгрейдът до Windows 10 ще е напълно безплатен. Ако работите с Windows 7 или по-горна версия, трябва да получите уведомление в лентата със задачи, което ви позволява да резервирате своя ъпгрейд безплатно. Ако не разполагате с легитимна версия на Windows или работите с по-стара версия, ще трябва да платите $ 119 за Home версията.

 

2. Гласовият асистент Cortana

Cortana е позната функция от Windows Phone, но сега тя идва в Windows 10 обновена и подобрена. Казано просто, Microsoft иска Cortana да бъде първият истински личен асистент. Ще можем да ‘общуваме‘ с Cortana с гласови команди или като въведем нашите въпроси или команди. 

 

3. Функцията Snap Assist

Мicrosoft искат да ни позволят да извлечем максимaлно удобство от сензорните дисплеи на мобилните ни джаджи с Windows 10. Именно заради това компанията е обърнала специално внимание на възможностите за мултитаскинг чрез функцията ‘Snap Assist’. Благодарение на нея потребителите ше могат да отварят и работят едновременно с няколко прозореца на таблетите и лаптопите си.

 

4. Microsoft Edge

Браузърът Microsoft Edge ще предложи поредица от функции, сред които възможност за нанасяне на бележки директно в уеб страниците, както и интеграция на цифровия асистент Cortana.

 

5. Функцията Continuum

Windows 10 включва удобна нова функция ‘Continuum’, която сигурява безпроблемен преход между класическата настолна среда, която е най-удобна при работа както с мишка и клавиатура, така и с Modern UI (Metro) интерфейса, който е ориентиран към сензорните устройства. Функцията Continuum дава възможност за превключване между тези два интерфейса в движение. Например, при включването или изключването на таблет към док станция с клавиатура, операционната система автоматично предлага превключване в съответния режим.

 

6. Подобрено Start меню

Менюто Start се завръща в Windows 10 и може да го откриете в долния ляв ъгъл на десктопа. Но вместо да се фокусира само върху десктоп приложенията, старт менюто на Windows 10 е комбинирано с Metro началния екран. По този начин екранът не се окупира от голяма мрежа с плочки, което ще е удобно за потребителите, които използват системата с клавиатура и мишка. Живите плочки (Live Tiles) са все още тук, но размерът им може да се променя, за да бъдат по-удобни. Можете обаче да изключите Live Tiles функционалността и дори може да извадите всички Metro приложения от менюто Start, връщайки го към изчистената му десктоп версия. 

 

7. Xbox съвместимост

Microsoft многократно са заявявали, че игрите са важна част от компютъра. Новото приложение Xbox App ще зарадва много Xbox One феновете. То ще бъде инсталирано по подразбиране, като ще ви позволява да си чатите с вашите приятели в Xbox Live, да преглеждате дали нямате нови съобщения и други, тоест пълната функционалност на гейм мрежата ще е налична на вашия компютър, таблет или лаптоп. Освен това Windows 10 приложенията ще могат да се използват и на Xbox One. Но може би най-хубавото е, че ще може да стриймвате Xbox One игри на Windows 10 компютъра си или на таблета.

 

8. DirectX 12

DirectX 12 ще има централна роля в Windows 10. Місrоѕоft ce нaдявaт пpexoдa ĸъм DіrесtХ 12 дa cтoпи пpeднинaтa нa ocнoвния им ĸoнĸypeнт – Ѕоnу РlауЅtаtіоn 4, ĸoйтo в мoмeнтa пpeдлaгa пoвeчe гpyбa изчиcлитeлнa мoщ, oтĸoлĸoтo Хbох Оnе. DirectX 12 обещава ускорен dashboard интерфейс за Xbox One, както и пълноценна поддръжка на 4К видео.

 

Вижте защо настолният компютър все още ни е нужен