Adobe PDF е може би най-добрият формат за споделяне на документи, защото оформлението и форматирането се запазват във всички платформи, документите са само за четене, а и защото повечето компютри и мобилни устройства могат лесно да ги отворят.

 

От CIO ни подсещат, че има още много полезни неща, които можем да направим с един PDF файл с помощта на софтуерни инструменти и уеб приложения, които могат да се ползват безплатно. Можете да редактирате PDF файлове, да обединявате няколко PDF файла и много повече.

 

Вижте съветите на анализаторите от медията и ще се убедите, че има неща, за които може да не сте знаели (или забравили), че можете да правите с един PDF файл, но са особено полезни за ежедневната ви работа.

 

1. Как да конвертираме PDF файл в друг формат като Word или HTML?

Качете PDF документа в zamzar.com и ще бъдете в състояние да го конвертирате в друг формат като документ, HTML, текст и други.

 

2. Как да преведем един PDF файл?

Можете лесно да превеждате PDF файлове от един език на друг като използвате Google Translate. За целта отидете на translate.google.com, качете PDF файла, изберете езика, на който искате той да бъде преведен и натиснете бутона Translate.

 

3. Кой е най-лесният начин за извличане на текст от сканиран PDF документ за да го използвате в Word документ?

Може лесно да извличате текст от PDF файлове с помощта на инструмента за избор на текст в Adobe Reader, но за сканирани PDF файлове, Google Docs OCR е перфектния избор. Качете сканирания PDF документ в Google Docs, изберете опцията  „Convert text from PDF and image files to Google documents“ и след това изберете „File –> Download as Word“, за да запазите извлечения текст. Освен това, можете да изтеглите  FreeOCR, Windows приложение за извличане на текст от PDF файлове.

 

4. Как да слеем два или повече PDF файла в един?

За целта използвайте PDF Fill, универсален инструмент за редактиране на PDF файлове, който ви позволява да комбинирате няколко PDF файла в един. PDF Fill може да се използва и за пренареждане на страници от PDF файлове или за завъртане на страници - удобен вариант за определяне на ориентацията на сканирани PDF файлове. А ако предпочитате онлайн приложения, добър вариант е PDF Mergy.

 

5. Как да ‚отключим‘ PDF документ, който не ни позволява печат нито извличане на част от него?

Можете да използвате онлайн услуги като PDFUnlock.com или freemyPDF.com, за да премахвате всички общи ограничения около един PDF файл - като например, печат, копиране и така нататък, без да се изискват каквито и да било пароли.

 

6. Как мога да защитя моите PDF документи с парола?

Качете PDF файла в pdfprotect.net, задайте парола за сигурност и го експортирайте като PDF отново. Услугата може да се използва, за да защитите с парола файлове до 10 MB.

 

7. Как да вградя PDF файл в моя блог?

Вие имате няколко възможности. Качете PDF файла в Google Docs и след това го вградете в своите уеб страници, използвайки Docs Viewer на Google. Или качете  PDF файла в хостинг сайтове като Issuu, Scribd или SlideShare и използвайте техния Flash-базиран визуализатор за вграждане.

 

8. Как да попълваме PDF формуляри онлайн, без Adobe Reader?

Отидете на PDF Filler, качете PDF формуляра и започнете да попълвате. Другата добра възможност, която имате е FillanyPDF.com