Съвременната наука все още не знае достатъчно за космоса, колкото би ни се искало. Но въпреки малкото познания, знаем за някои изключително невероятни неща.  Въпреки че доскоро не е имало спекулации за създаване на лунни колонии, има няколко астронавти, които са имали възможността да живеят в совалки и космически станции. Оказва се, че има промени, които човек трябва да претърпи, за да остане в космоса за дълъг период от време.

 

Нещата в космоса не са такива каквито са на земята. Например, ако на земята искате да съедините две парчета метал, ще използвате процеса на заваряване. Ако обаче парчетата метал са във вакуум в космоса, те ще се заварят без прилагането на някакъв процес. Това е така нареченото „студено заваряване“ открито още през 40-те години на 20-ти век, което не е практично за обичайни строителни дейности, но е много полезно в нано производството за съединяване на малки части без лепене или запояване.

 

Така че, животът в космоса може да се окаже доста по-различен от онова, което си  представяме. Подобно на студеното заваряване, липсата на гравитация, или черните дупки (наред с всички чудатости, за които NASA ни информират периодично), може би има куп странни неща, за които още не знаем.

 

В тази връзка, от Gizmo Crazed ни предлагат списък с невероятни факти свързани със живота на човека в космоса.


1. Телесни промени

В условията на безтегловност човешкото тяло се променя, гръбнакът на хората незабавно започва да се разтяга и може да се удължи с близо 6 сантиметра. Вътрешните органи започват да се изместват по-нагоре в тялото, което намалява обиколката на талията с няколко сантиметра. Сърдечносъдовата система също претърпява сериозни изменения – без гравитация мощните мускули на краката, които иначе изпомпват нагоре кръвта към торса, работят много по-безпрепятствено. Това допълнително напомпване на течности нагоре издува торса видимо, като в същото време краката силно изтъняват. Повечето от тези промени са козметични и най-вече безвредни, но дали на този факт не се дължат известните ни от научната фантастика странни тела на космически хора?

 

2. Космическа адаптация

Може би сте чували за морска болест, но едва ли сте се замисляли, че може да има космическа болест. Така нареченото заболяване Space Adaptation Syndrome („Синдром на космическо адаптиране“) е състояние на 2-3-дневна ужасяваща слабост и неразположение, която започва в условията на липсваща гравитация. Тя се среща при 80% от посетилите космоса. Симптомите варират от неразположение и гадене до неконтролируемо повръщане и халюцинации. Много от тях може да бъдат контролирани с лекарствени продукти.

 

3. Проблеми със съня

Не си мислете, че спането в безтегловното космическо пространство е лесна работа. За да успеете да поспите в легнало положение без да се носите из въздуха ще трябва да се завържете за леглото. В противен случай има вероятност постоянно да се удряте в стените на кораба. Това обаче не е всичко. В космоса сънят се нарушава. Така например, на борда на МКС денят и нощта се сменят по 16 пъти в денонощие заради скоростта на въртене на станцията около Земята. Друг сериозен проблем за спящите е шума, цялата вътрешност на космическите апарати е изпълнена с най-различни постоянни шумове – филтри, вентилатори, двигатели и техника. 

 

4. Лична хигиена

В безтегловност няма как да си вземете душ по познатия ни тук на земята начин, тъй като водата просто ще полепва по тялото ви или ще витае наоколо във вид на малки и големи сфери. Астронавтите мият косите си със специален шампоан, който не се изплаква. За миене на телата си използват гъби, а бръсненето и миенето на зъби протича изключително внимателно. Представете си например, ако дори един косъм се изплъзне и полети из станцията. Той може да влезе в окото на някой астронавт или в някой уред.

 

5. Дрехите

Скафандрите са най-популярното облекло на космонавтите. Един нормален скафандър за космически разходки обаче в условия на гравитация тежи около 120 килограма и са необходими около 45 минути, за да бъде облечен.

 

6. Атрофия

Въпреки че в условията на безтегловност човешкото тяло изглежда по-добре, това води до отслабване на мускулите. На Земята ние използваме мускулите си непрекъснато – не само за да се движим, но и за да противодействаме на гравитацията. В Космоса липсата й води неминуемо до мускулна атрофия . С течение на времето, дори гръбнакът и костите стават по-слаби, защото не се налага да издържат на тежестта. 

 

7. Проблеми с мозъка

Дори да сте в перфектно здраве, животът в Космоса влияе на мозъка ви и може да бъде опасен. Основна причина за това е космическата радиация. Фоновото лъчение на Вселената превръща престоя ви в Космоса в нещо подобно на престой в микровълнова фурна. И колкото повече време прекарвате в Космоса, толкова повече вашият мозък е засегнат от радиацията. Това е и едно от най-сериозните предизвикателства пред бъдещите човешки мисии до Луната и Марс.

 

8. Микроорганизмите

В космоса мухълът и микробите са много по-опасни отколкото на Земята. Дори напълно стерилизирани и чисти, отделенията на станциите за кратко време се изпълват отново с всякакви бактерии, гъби, плесени и други организми. В безтегловност обаче микроорганизмите не изглеждат по същия начин като на Земята. В орбита те се развиват във влага, а влагата пък много често е във вид на плаващи из пространството малки и големи водни мехури, съдържащи милиарди организми. Тези водни сфери може да съдържат опасни микроби, които могат да навредят не само хората, но дори и на неръждаемата стомана.