Капацитетът на батериите расте с всяка изминала година, но потребителите не виждат огромна полза от този факт, защото Android устройствата се нуждаят от все повече и повече енергия за да ни служат.

 

Собствениците на смартфони не спират да се оплакват от живота на батерията на своята джаджа и от това, че се налага всеки ден да я зареждат. Някои потребители може и да са свикнали с това неудобство, но трябва да признаем, че всеки съвет, който може да подобри ситуацията ще бъде приветстван радушно.

 

Най-очевидният начин да се увеличи живота на батерията е като използвате телефона си по-рядко, но дали това е всичко, което можем да направим за да решим този проблем? От Tech Radar смятат че има още 8 начина да удължите живота на батерията за Android ОS. Ето кои са те:

 

1. Използвайте режима за пестене на енергия

Повечето производители на Android устройства добавят някаква форма на режим за пестене на енергията в своите модели. Заводската версия на Android предлага само статистики данни за батерията, но Android Lollipop вече има вградена опция за пестене на батерията. Ако не можете да намерите опция за пестене на енергията във вашето устройство използвайте приложения като Juice Defender.

 

2. Автоматизирайте работата на своя телефон

Синхронизирането на данни изхабява бързо батерията. И тъй като през нощта вие нямате нужда от тази функция е по-добре да я изключите. Вашият смартфон е достатъчно умен, за да прави някои неща сам, които разбира се вие сте му посочили. За целта обче ще ви трябват приложения като AutomateIt и Tasker.

 

3. Деинсталиране или деактивиране на приложения

Отидете в Settings > Apps и отворете таба „All“, за да намерите пълен списък на вашите приложения. Всички тези, които не използвате е добре да деинсталирате. Вижте как може да изтриете предварително инсталирани приложения.

 

4. Хибернация на приложения

Може да използвате приложението Greenify, което позволява включването на авто-хибернация дори и на телефони които не са руутнати. Greenify служи за ‘приспиване‘ на приложения, които работят във фонов режим и изтощават батерията. Приложението ще ви помогне да идентифицирате и да поставите работещите и хабящи енергия приложения в хибернационен режим когато не ги използвате.

 

5. Оптимизиране наначалния екран

Колкото по-богато украсен е началния ви екран, толкова по-бързо ще изтощава той батерията. Ето защо ако искате да пестите батерия отървете се от всички уиджити и живи тапети. А ако имате телефон с AMOLED дисплей, вижте тези 6 приложения с черен интерфейс за пестене на батерията.

 

6. Променете настройките на дисплея

Яркостта на екрана оказва голямо влияние върху батерията. Не разчитайте на автоматичното настройване на яркостта, тъй като по принцип тези стойности са по-високи, отколкото наистина се нуждаете. Намалете яркостта ръчно и я дръжте толкова ниска, колкото ви  е удобно.  

 

7. Изключете вибрациите и нотификациите

Вибрациите също ‘убиват‘ батерията много бързо. Добре е да изключите вибрирането при натискане на клавишите, опцията „Vibrate on keypress“ може да откриете в настройките, както и звука при натискане на клавишите „Sound on keypress“. Ако имате желание може да изключите и вибрирането при звънене опцията „Vibrate when ringing“ ще откриете в Settings > Sound.

Освен това когато инсталирате приложение, то автоматично получава право да ви уведомява, но вие може да го спрете в Settings> Apps, натиснете върху приложението и махнете отметката в квадратчето до „Show notifications“.

 

8. Намалете или спрете автоматичното синхронизиране

Налага ли ви се да проверявате имейлите си на всеки пет минути? Ако намалите честотата на синхронизирането значително ще удължите живота на батерията, а за приложения и услуги, които не са от значение за вас може да спрете напълно синхронизирането.