Музиката е навсякъде с нас, от сутришната радио програма, в градския транспорт, на улицата от близкото заведение и по време на работа. На пазара, освен това, могат да се намерят различни портативни плейъри за случаите, когато искате да слушате любимите си песни насаме. Една част от потребителите купуват именно такива устройства, които възпроизвеждат музика, докато други предпочитат тези, с чиято помощ я създават.

 

Както всички електрически уреди и устройства, които използваме, така и музикалните инструменти преминават през своята технологична еволюция. В момента съществуват музикални устройства, които дори не сме подозирали че ще се появят преди десет години. Weburbarnist.com представи най-интересните модерни музикални инструменти.

 

1. Eigenharp

Този музикален инструмент, отнел на създателя си 8 години и бюджет от $16,5 милиона, е едно от най-големите технологични постижения. С помощта на 120 клавиша, всеки от които има собствен тон, бутони за перкусии, контролери за запис и възпроизвеждане, както и безброй възможности за различни звуци, Eigenharp може да създаде всички звуци на една музикална банда.

 

1_400_126

 

2. Електрическа цигулка

Това е хибриден инструмент, който бавно се превръща в символа на новото поколение класически инструменти. Вибрациите на цигулката се обработват на електронен принцип и практически могат да бъдат трансформирани във всички познати звуци. Електрическата цигулка може лесно да замени електрическата китара.

 

2_400_139

 

3. Tenori-On

Въпреки че изглежда като забавна детска игра, Tenori-On е всъщност музикален инструмент разполагащ с квадратно поле за управление. То разполага с 256 LED бутони, които отговарят на конкретни звуци. Чрез натискане на всеки един от тях се създават отделни музикални композиции, като бутоните могат да работят едновременно или по отделно.

 

3_25

 

4. BeatBearing

Този инструмент, който не е представен в масово производство, не възпроизвежда сам звук. Вместо това той възпроизвежда звук при засичане на метално топче на определена позиция. За целта са създадени отделни кръгли отвори, където се поставят металните топчета и всяко едно от тях отговаря на отделен звук. Така се създават бийтове  с определена последователност. Всеки сам може да направи BeatBearing със свои материали.

 

4_400_117

 

5. Hapi Drum

Този стоманен барабан има базов отвор, чрез който музикантът може да определи количеството пропуснат въздух в сферата. С осемте различни клавиша се възпроизвеждат отделни звуци, като всички те са част от общото тяло. По този начин всяко ново потупване на сферата ще издаде звук, който ще се свърже с резонантния от предходното потупване.

 

5_400_112

 

6. Електроеннцефалофон

Въпреки че изпълняването на музика с електроенцефалофон изглежда като плуване с iPod, всъщност това е процес на създаване на музика с помощта  на мозъчните вълни. Съществуват дори концерти с електроенцефалофони или с електрокардиофони, които създават музика от сърдечната активност.

 

6_400_57

 

7. Хидралофон

Хидралофонът работи на същия принцип като духовите инструменти, с изключение на факта, че използва вода, вместо въздух. Освен това, тук водата не създава пряко звуците, а по-скоро задвижва отделни механизми, които създават музика. Изпълнителят използва пръстите си за да блокира движението на водата и да манипулира системата, като възпроизвежда различни звуци.

 

7_400_57

 

8. Окарина

Създателите на приложението Ocarina за iPhone, Smule са използвали сензорите на смартфона и тъч дисплея му, за да дадат възможност на потребителите да изпълняват духова музика. iPhone засича интензитета на издишания въздух и така усилва звуците, зададени чрез виртуалните контролери на тъч дисплея. Музикантите дори могат да споделят своите творби онлайн с други изпълнители на Ocarina за iPhone.

 

8_400_37