YouTube е едно невероятно място. Всеки ден в този сайт за споделяне на видео се качва толкова много съдържание, че според последните статистики, големината му за 60-дневен период се развнява на всички видео файлове, които трите най-големи телевизионни мрежи в САЩ могат да създадат за 60 години. Ако не вярвате, убедете се сами, като посетите страницата за статистика в YouTube.

 

Оказва се, че средностатистическият YouTube потребител прекарва между 15 и 22 минути на ден в сайта, което го превръща в едно от най-популярните места в мрежата. В тази връзка е безкрайно любопитно да научим повече подробности и факти, които не са достатъчно известни на широката публика.

 

Има тонове интересни детайли свързани с тази най-голяма онлайн услуга за споделяне на видео. Mashable са събрали някои от тях. Ето кои са те?

 

1. Знаетели, че между PayPal и YouTube има връзка?
YouTube е създаден от Chad Hurley, Steve Chen, и Jawed Karim през 2005 година. Тримата се познават от съвместната си работа в една друга компания – PayPal. Това обаче все още не е новина. Истината е, че проектът YouTube е бил финансиран първоначално с бонусите на тримата, които те са получили от закупуването на PayPal  от eBay. В тази връзка спокойно можем да кажем, че ако не е бил PayPal, е нямало да има YouTubе.

 

2. YouTube първоначално е бил сайт за запознанства

Създателите на YouTube първоначално са имали друга концепия за сайта. Легендата разказва, че YouTube е започнал като видео сайт за запознанства наречен „Tune In Hook Up” (от анлг., „Настройте се за нова връзка”). За да стане YouTube, такъв какъвто го познаваме днес обаче, две събития са изиграли важна роля, и са ‘подсетили’ тримата създатели за това колко важно е споделянето на видео. В единия случай Karim е търсил неуспешно материал за точно определно събитие свързано с Janet Jackson, а в другия Hurley и Chen са опитвали напразно да прикачат към имейл видео за едно вечерно парти.

 

3. YouTube и Utube

Името на домейна YouTube.com е бил регистриран на Свети Валентин през 2005 година. Той обаче много приличал на името на уеб сайта на компанията Universal Tube & Rollform Equipment със седалище в Perrysburg, Ohio който по това време е бил „utube.com”. В един момент се оказало, че трафикът на сайта на компанията започнал да се претоварва от хилядите потребители, които се опитвали фонетично да изпишат сайта. Компанията дори се опитала да осъди YouTube, като твърдяла че тази прилика вреди на бизнеса им.

 

Обвинението обаче било отхвърлено, а днес, сайтът на Universal Tube & Rollform Equipment е „utubeonline.com”, а оригианлният адрес „utube.com” вече не се изпоолзва за бинзеса на компанията.

 

4. Първото видео в YouTube

Първото видео в YouTube е било качено на 23 април 2005 година. То е било заснето от Yakov Lapitsky в зологическата градина на Сан Диего. На него се вижда съ-основателят на сайта Jawed Karim сред дълги слонски бивни.


5. Първоаприлските шеги на YouTube

През последните три години YouTube не пропускат да си направят първоаприлски шеги със своите потребители. В тази връзка, мнозина сигурно си спомнят за куриозното преобръщане на страниците на сайта наопаки през 2009 година. Дали някой се грижи специално за представяне на идеи за шеги всяка година?

 

6. Малко интересна статистика

Към март 2011 година, YouTube имат 490 000 000 уникални потребители на месец по целия свят, които разглеждат около 92 милиарда страници всеки месец. Ние прекарваме около 2,9 милиарда часа в YouTube на месец, което е около  325 000 години. Имайте предвид обаче, че тази статистика се отнася само за основния уебсайт YouTube, и не включва вградените видеоклипове в други сайтове, или видеоклиповете гледани на мобилни устройства.

 

7. Социална статистика

От YouTube твърдят, че на всяка минута има средно по около 400 tweet-а, които съдържат YouTube линк, а във Facebook всеки ден се гледат толкова много YouTube  видео клипове, че общата им продължителност се равнява на 150 години.

 

8. Най-гледаното, харесвано, и предпочитано видео

Знаете ли, че вие сами може да проверявате тази класация на YouTube Charts по всяко време, както и да следите постоянната актуализация на тази класация. В момента, като изключим музикалните клипове, най-гледаното видео на всички времена е Charlie bit my finger - again !