Samsung е корейска компания и въпреки че самата страна не навява асоциации за силна в икономически план държава, мощта на тази компания не трябва да се подценява. Оказва се, че само продукцията на Samsung представлява 20% от износа на страната. Възможно ли е това да се съставлява единствено от продуктите познати в САЩ и Европа?

 

От PC Mag ни информират, че Samsung имат много по-голяма продуктова гама отколкото ни е известно. Ако посетите страната и споменете името на този конгломерат ще установите, че местните хора имат наистина високо мнение за родната компания като за корпорация номер едно в САЩ и в света.

 

В самата Корея обаче ще установите, че има… повече от един Samsung. Степента, до която различните подразделения са независими е малко мистериозна, а дори на най-основно ниво и Samsung Electronics оперира като три отделни единици, като отделът за домашна потребителска електроника и отделът за мобилни устройства са с различни управителни тела.

 

Да, всички те си имат един председател – Лий Кун-Хи, който е син на човека основал Samsung със статут на магазин за търговия с морски храни през 1938 година. Но все пак, тази компания изглежда така сякаш само набира сила и не се вижда начин, по който може да бъде спряна от това да гони лидерство. Това е очевидно на пазара за мобилни устройства, това е и баналната истина за философията на Samsung.

 

Любопитното в рамките на тези разсъждения обаче е, че в границите на Корея името „Samsung“ може да бъде открито на автомобили, хотели, увеселителни паркове, дори и на тоалетни чинии.

 

Затова и ви предлагаме списък с някои от нещата, за които може би не сте знаели,че се правят от тази компания.

 

1. Renault Samsung Motors

Samsung стартира тази автомобилна компания през 1994 година, но трябваше да продаде мажоритарен дял на Renault през 2000 година. Седанът Samsung SM5 работи с втечнен нефтен газ (LPG), което е по-евтино, отколкото стандартен газ в Корея.

 

2. Увеселителен парк Everland

Samsung е собственик и на популярния увеселителен парк Everland, който е разположен извън Сеул. Той включва аквапарк “Карибски залив”, зоопарк, градини, фонтани, плаж (включително през зимата), два музея, голф игрище, виенско колело, заведения и магазини, приказни герои, дървени влакчета, водни пързалки и други съоръжения. Възможно е да се организира сафари, правят се снимки с призраци и се празнува фестивал на лалетата.

 

3. Хеликоптери

През 1999 година Samsung спряха да правят хеликоптери, но все още правят двигатели за хеликоптери и турбини, и извършват полети под флага на Samsung Techwin.

 

4. Болница

Samsung Medical Center е не просто болница, а водещ специализиран център за лечение на болни от рак, както и мястото, където Samsung първоначално предоставят своите нови технологии за медицинската индустрия.

 

5. Музей на изкуствата

Samsung притежават и музей на изкуствата разположен в Сеул. Тук може да научите както за традиционното, така и за съвременното корейско изкуство.

 

6. Машини за чай

Очевидно не навсякъде може да видите машина за чай създадена от Samsung, но в един древен будистки храм в Сеул може да видите дори няколко. Очевидно Samsung произвеждат и вендинг машини за чай и кафе.

 

7. Хотел Шила

Първоначалният собственик на един от най-луксозните хотели в Сеул, Шила е Samsung. Компанията все още се занимава с хотелиерски бизнес, но оттогава той се е разширил до една малка верига от луксозни хотели в цяла Азия. Стаите струват над $ 400 на нощ.

 

8. Строителен бизнес

Samsung е и една от водещите строителни фирми в Корея. Много луксозни жилищни сгради имат печат Samsung върху тях.