Няма съмнение, че мобилните устройства революционизираха начина, по който днес използваме технологиите. Някои приемат за даденост, възможността да имат малки, свързани с интернет компютри които да носят навсякъде, където отидат, но хората не винаги са си взаимодействали със заобикалящата ги среда и помежду си по този начин.  

 

Нещата никога не остават същите и сега изглежда, че предстои поредната революция при мобилните устройства. Днес е в ход нова тенденция, която някои технологични компании започнаха да развиват преди известно време.

 

Става въпрос за така наречените модулни устройства които са годни за многократна употреба и са много по-адаптивни в сравнение със сегашните модели смартфони. Тези революционни джаджи позволяват на потребителите да заменят отделните им компоненти при повреда или когато искат промяна и по този начин не се налага да изхвърлят старата си джаджа и да влагат пари в нова.

 

Ползите от джаджите със сменяеми модули не свършват до тук. Те ще имат благоприятно въздействие и върху околната среда. Знаете производството на електронни джаджи замърсява околната среда, а изхвърлянето им на неподходящи места още повече.

 

Кликнете тук, за да разберете защо е добре да изберем смартфон със сменяема батерия.

 

И така, от PC Mag са съставили списък с 7 удивителни джаджи със сменяеми модули. Ето кои са те:

 

1. Google Project Ara

Project Ara е уникален проект на Google, чрез който компанията се опитва да създаде смартфон със сменяеми компоненти. Отворете тази статия, за да изгледате видеото, което разкрива как изглежда работещ смартфон Ara. Google планира през следващата година да пусне на пазара модулните телефон Project Ara, така че трябва да се въоръжим с търпение до тогава. 

 

7_____-1_400_05

 

2. ZTE Eco-Mobius

Друга технологична компания, която работи по свой прототип за модулен смартфон е ZTE. Устройството е наречено Eco-Mobius и също може да намали значително електронните отпадъци, като същевременно с това предлага и по-гъвкава функционалност. Eco-Mobius е създаден на базата на сменяеми модули – процесор, оперативна памет, флаш памет, графичен процесор и камера. Всички модули са поместени така, че потребителите да ги виждат лесно, както и параметрите им – честота на процесора, резолюция на камерата, или размер на паметта.

7_____-2_400_05

3. Модулен смартчасовник Blocks

С цялата тази шумотевица и интерес към модулните смартфони, беше само въпрос на време преди някоя компания да приложи концепция на модулен смартчасовник. Blocks е точно такъв модулен ‘умен‘ часовник, чиито възможности ще се различават в зависимост от компонентите, които потребителят е избрал. Устройството ще работи под управлението на платформата Tizen, която Samsung използва в джаджите си от линията Gear. Часовникът ще може да се свързва към Android смартфоните, а най-вероятно и към Windows Phone базираните устройства.


 

4. Bug Labs модулни джаджи

Според интернет страницата на Bug Labs, тя е технологична компания, която „помага на организациите да въвеждат иновации в бързо развиващия се ‘Internet of Things’ пазар". Освен че предлага различни видове продукти, които може да се свързват към интернет, Bug Labs осигурява и хардуерни модули с отворен код, наречени „Blocks“, които могат да се използват от клиентите да създават свои собствени персонализирани електронни устройства.

 

7_____-4_400_05

 

5. Аксесоар за смартфони Sony ILCE-QX1 

Въпреки че модулните мобилни устройства все още не могат да се намерят в магазините, в момента има на разположение много аксесоари, които могат да подобрят или променят функциите на съвременните модели смартфони. Някои от най-често срещаните аксесоари за мобилни устройства са тези, които са предназначени да подобрят възможностите за правене на снимки на смартфона. Sony ILCE-QX1 е една от най-добрите фотоприставки, която може да си купите днес. Вътре в Sony ILCE-QX1 се намира 24-мегапикселова APS-C матрица с бързо фокусиране и дори светкавица. Камерата може да се свързва с iOS или Android-базирани мобилни устройства чрез NFC или Wi-Fi и се контролира чрез мобилно приложение.

 

7_____-5_400_04

 

6. Инфрачервена камера за смартфони Seek Thermal

 

Ако някога ви се е искало да видите света като извънземно същество, то трябва да имате Seek Thermal - инфрачервена камера за смартфона си. Малкото устройство разполага със собствена батерия и сензор с 32,000 термо пиксели, с чиято помощ ще виждате в тъмното с лекота. Камерата е съвместима както с iOS устройства така и с Android-базираните джаджи. Свързването става директно чрез Micro USB или Lightning портовете на вашето устройство.

 

7. Typo 2 физическа клавиатура за iPhone

През 2007 година Apple представи своя първи модел смартфон със сензорен екран и без физическа клавиатура. Оттогава всички модели iPhone на Apple и по-голямата част от Android-базираните смартфони не включват физически клавиатури. Typo 2 е калъф, който добавя физическа клавиатура към последните два модела iPhone.

 

7_____-7_400_05