Популярността на Facebook не намалява, но същото можем да кажем и за възможностите, които сайтът предлага на своите потребители. Ето защо, ако единственото нещо, което правите във  Facebook е да споделяте актуализации, снимки и видеоклипове с приятелите си е много жалко.

 

Facebook се използва предимно за забавление, но има и много компании, които считат, че тази социална мрежа е идеална за рекламиране на продукти и услуги. Все пак, знаем, че една Facebook реклама достига до множество потребители много по-бързо, отколкото другите рекламни канали. Освен това, Facebook постоянно се променя и обновява, и все пак има някои трикове, които като че ли не преминават, а могат да бъдат използвани продължително време.

 

Вярно е, че Facebook има навика постоянно да добавя нови функции без да разгласява много за това, но ако имате стимул винаги може да разберете за тях. Възползвайте се от добрите идеи на Facebook и няма да съжалявате. От CIO, споделят с нас 7 трика за Facebook, които непременно трябва да прилагате.

 

1. Запазете интересни неща за по-късно разглеждане

Случвало ли ви се е безкрайно дълго време да превъртате през Facebook новинарския поток на някой ваш приятел за линк до интересна история, която сте нямали време да прочетете преди? Е, вече можем да запазваме линкове, музика, места и развлекателни страници за по-късно разглеждане. Може да направите това като кликнете върху стрелката в горния десен ъгъл на някой пост и изберете опцията „Запис“. След това когато решите може да разгледате запазеното от вас съдържание в таба „Записано“ в лявата колона. Вашите приятели, няма да бъдат уведомени, че сте запазили нещо, то е само за вас.

 

2. Скриване на вашия онлайн статус

Ако получавате нежелани съобщения чрез Messenger чат системата на Facebook, има един лесен начин да оправите това. Заредете вашата Facebook страница, а след това кликнете върху „Чат“  прозореца в долния десен ъгъл на екрана. Кликнете върху зъбното колело, в горния десен ъгъл за да отворите още възможности. След това кликнете върху „Разширени настройки“. От там, можете да изключите чата за всички или да изберете кои приятели може и какво не може да виждат, когато сте онлайн.

 

3. Блокиране на статус ъпдейти

За да спрете получаването на ъпдейти от някой ваш приятел, кликнете върху стрелката в горния десен ъгъл на един от неговите статуси. След това кликнете върху „Спиране на следването на…“, за да спрете да получавате известия от този човек. Можете да върнете всичко по старому, като отидете в профила си и изберете „Последвано“.

 

4. Синхронизиране на Facebook календара с този на Google

Ако сте регистрирали събитие на Facebook  или просто искате да следите рождените дни на всички ваши приятели, синхронизирайте вашия Facebook календар с вашия Google Calendar. Първо, влезте в Facebook и кликнете върху „Събития“ в лявата колона. В долната част на дясната колона ще видите връзки за предстоящи събития и рождени дни. Кликнете с десния бутон върху връзката, която искате и изберете „Copy Link Location“. След това отворете вашия Google Calendar. В лявата колона, намерете „Other Calendars“. Кликнете върху стрелката сочеща надолу в страницата „Other Calendars“ и след това кликнете върху „Add by URL“. Поставете линка, който копирахте от Facebook, и кликнете върху „Add Calendar“. След няколко секунди новата опция на календара ще се появи. Тя ще се актуализира автоматично, но Google казва, че понякога това може да отнеме няколко часа.

 

5. Спрете Facebook да ви следи

Facebook прави пари от потребителите си. Компанията следи почти всичко, което те правят в опит да ги разбере, но реално Facebook продава тези данни. Ако искате да спрете всички опити за проследяване на Facebook, използвайте добавката Facebook Disconnect, която е налична за браузърите Firefox и Chrome

 

6. Комбинирайте снимката на профила си с ковър снимката

С инструмента  Tricked Out Timeline може да направите това бързо и лесно.

 

7. Как да получите достъп до Facebook Chat от десктопа?

Вграденият във Facebook Messenger е един забавен начин да говорите с приятелите си, но обвързването с вашия браузър е малко досадно ограничение. За щастие, имате възможност да използвате редовна програма за чат. За целта обаче се нуждаете от IM клиент, който поддържа Jabber / XMPP съобщения. За целта приложенията iChat, Pidgin и Adium ще ви свършат работа. Стартирайте вашата чат програма по избор. Намерете опцията „Accounts“, а след това кликнете върху „Manage“ и създайте нов акаунт. Ако използвате Pidgin или iChat, ще трябва да изберете или Jabber, или XMPP за типяа профил.

 

Потребителите избрали Adium може просто да изберат „Facebook“. Въведете Facebook ID на вашия профил и парола. За да получите ID на профила си, отворете вашата Facebook страница и кликнете бутона Home в горната част. След това погледнете в уеб адреса. Идентификационният номер на профила е това, което следва след "www.facebook.com/".

 

Ако използвате Pidgin, има няколко допълнителни стъпки, които трябва да предприемете. Навсякъде, където се изисква да въведете „domain“ напишете „chat.facebook.com“, а за „local alias“ въведете вашето име така както се вижда във Facebook профила ви. Сега кликнете върху таба „Advanced“ и за „port“ въведете 5222, а за „connect server“ -  „chat.facebook.com“.