Появата на първите модели компютри с Windows 10 по-късно през тази година може да доведе до създаването на по-удобни устройства от потребителска гледна точка, които да са по-забавни за употреба, и за които да не се нуждаем от свързващи кабели.

 

Някои нови функции, които правят по-лесно боравенето с компютърния хардуер вече са на разположение, но те все още не са намерили път към Windows компютрите. Става въпрос за опции, като използването на USB Tipe С портове например, които Apple MacBook и Chromebook Pixel Google използват.

 

Тези, както и други подобни ще се появят до края на годината в Windows компютрите. Ако се интересувате по-подробно от тези новости, вижте информацията от PC World за 7 нови технологии, които ще видим в компютрите с Windows 10 OS.

 

1. USB Type C и 3.1

Настоящият стандарт USB 3.0 има на теория максимална скорост от 5 Gbps, но се отчитат около 20 % загуби, което го прави малко по-бавен от най-бързите SSD дискове. Новият USB 3.1 стандарт елиминира голяма част от натоварването и повишава пропускателната способност до 10 Gbps, което го прави по-бърз от най-бързия SSD диск.

 

Вече се знае, че  спецификацията USB 3.1 ще предложи по-малък конектор, наречен USB Type-C, с размерите на USB 2.0 micro-B. Намаленият размер означава, че USB 3.1 конекторът няма да бъде съвместим със съществуващите конектори USB 3.0 и USB 2./1.1. Същото се отнася за кабелите и адаптерите. Обратната съвместимост ще бъде обезпечена с допълнителни кабели („passive new-to-existing cables”). От друга страна обаче, новият порт ще позволи директно свързване със смартфони и други джаджи през micro-USB интерфейс.  

 

2. Разпознаване на лица

Една от целите на Microsoft е с Windows 10 е да се сложи край на паролите. Лаптопите с RealSense 3D камерата на Intel ще бъдат в състояние да разпознават лицата и да използват тази възможност, за логване в Windows. Първото поколение на тази камера вече може да бъде открита в някои модели таблети и компютри, а следващата версия се очаква да дебютира в компютрите работещи с Windows 10.

 

3. Сензори

Една отличителна черта на Windows 10 е възможността автоматично да се превключва между таблет и PC потребителски интерфейси. Това е възможно благодарение на сензорите, които отчитат позицията на устройството. Microsoft също така направи Windows 10 устройствата да могат да измерват температурата, налягането на околната среда и нивата на въглероден диоксид.

 

4. По-добра производителност

Microsoft избраха устройствата с Windows 10 да работят с предстоящия Core чип на Intel, носещ кодовото име Skylake. Skylake ще позволи на потребителите безжично да зареждат лаптопи, да се свързват с монитори и да пращат данни към периферни устройства.

 

5. Компютри без кабели

Според инженерите от Intel, в един идеален свят всички компютри трябва да могат да работят и се зареждат без кабели. Компанията ще създаде безжична технология за зареждане на лаптопи, а дебютирането ѝ се очаква по-късно тази година. Благодарение на нея, потребителите няма да носят повече обемистите захранващи устройства. Зареждането на лаптопа ще бъде толкова просто колкото да го поставите върху маса или друга повърхност. Intel искат технологията им за безжично зареждане да стане толкова вездесъща колкото Wi-Fi.

 

6. Дисплеи

OLED дисплеите се използват най-вече в телевизорите, таблетите и смартфоните, но не и в Windows компютрите. Това разбира се, ще се промени. Група компании, сред които Sharp, вече създадоха прототип на 13,3-инчов OLED екран със свръхвисока резолюция 8K. Резолюцията на екрана възлиза на 7680х4320 пиксела, което е 16 пъти повече от Full HD (1920х1080) и означава плътност 664 ppi (пиксела на инч). За сравнение, Retina дисплеят на 13,3-инчовия лаптоп MacBook Pro има резолюция 2560×1600 пиксела и плътност 227 ppi.

 

7. Хардуерни ъпгрейди

Компютрите работещи с Windows 10 може да бъдат опаковани графични карти, които поддържат DirectX 12, което ще подобри изживяването при PC игрите. Освен това живота на батерията на лаптопите също ще се подобри с DX12. По-късно през тази година, се очаква да се появят и модели лаптопи с DDR4 памет, което ще подобри вътрешния трансфер на данни между паметта, процесора и другите компоненти.