Основната задача на операционната система е да ви даде бърз и лесен достъп до програмите и файловете, с които работите. Windows не прави изключение, платформата предлага много начини за бързо стартиране на приложения и папки.

 

Вижте тези 6 трика за успешна работа в Windows. Те ще са ви от полза когато искате бързо и безпроблемно да стартирате приложения и да отваряте папки.

 

1. Start менюто

През последните години, Start менюто ту се появяваше, ту изчезваше, а в Windows 10 очаквайте едно изцяло ново Start меню. От Start Screen на Windows 8, може да получите списък на всички ваши програми, когато натиснете Ctrl + Tab. В Windows 7, можете да закачите папка в Start Menu чрез плъзгане и пускане. В Windows 8 и Windows 8.1 може да избирате измежду няколко инструмента, които имитират класическото Start меню, а някои дори добавят нови функции към него.

 

2. Windows Libraries и Favorites

Организирането на файловете в папки е удобно за по-бързо намиране на нещата, от които имаме нужда. В Windows 7, Microsoft ни дава възможност да организираме папките в Libraries. Библиотеките служат като точка за достъп до други папки разпръснати в различни устройства и места. Това е една от най-често пренебрегваните функции, вградени в Windows, която може да бъде изключително полезна за вас. По същия начин можете да закачите най-посещаваните от вас папки в секцията ‘Favorites’ на Windows Explorer. Това е един от най-добрите начини да маркирате любимите си папки в Windows. В Windows 10, функцията Favorites е заменена с Quick Access, която също автоматично попълва списък на често посещаваните или наскоро отворени папки и файлове.

 

3. Търсене и стартиране на файлове и папки

Windows има вградена функция за търсене, която се подобрява с всяка следваща версия. Тя е част от менюто Start, достатъчно е само да натиснете клавиша Windows на клавиатурата си и да започнете да пишете. Макар че има модерни приложения на трети страни, анализаторите не ни препоръчват да ги използваме, просто защото не вършат добра работа.

 

4. Windows Taskbar и Jump Lists

В Windows 7, Taskbar предлага бърз достъп до приложения, тъй като можете да закачите вашите любими програми тук и дори имате бърз достъп до вашите файлове и папки чрез Jump Lists. Jump Lists ще се отвори, когато кликнете с десния бутон върху всяко приложение във вашия Taskbar. Ако програмата подкрепя Jump Lists, ще се покажат последно отваряните елементи и опцията ‘Pin items’.

 

5. Най-добрата алтернатива на Windows Taskbar

RocketDock е достоен претендент, който предлага на Windows потребителите Mac OS X пивкус. RocketDock е много по-адаптивен от Windows Taskbar и освен това е на разположение като преносимо приложение, така че не се налага да инсталирате нищо на компютъра си.

 

6. Стартери за Windows

За съжаление, клавишните комбинации в Windows не предлагат бърз начин да отворите папки или да стартирате програми само с клавиатурата. За щастие, има приложения които премахват това ограничение.  Ще откриете някои много мощни стартери за Windows, които е добре да проучите за да намерите вашия фаворит. Ето някои от тях: Launchy, MadApp Launcher, Enso Launcher, FARR и Executor.  

 

Вижте 7 нови технологии, които ще видим в компютрите с Windows 10 OS