Няма нищо по-лошо от това да видите, че зарядът на батерията на вашата джаджа е паднал под 10 % в момент когато имате нужда да свършите бързо нещо важно. За съжаление батериите не претърпяха голямо развитие за последните няколко десетилетия.

 

Защо изглежда така сякаш иновациите като че ли винаги бяха насочени в друга посока? Сигурно и вие се питате докога инженерите и технологичните лидери ще „пренебрегват“ този толкова наболял въпрос.

 

Може би скоро ще имаме поводи за радост. Или поне така мислят анализаторите от Digital Trends. От медията ще ни разкажат за най-новите и вълнуващи открития, които могат да превърнат батериите в суперсила за нашите мобилни устройства. Вижте 6 открития, които ще подобрят живота на батериите.

 

1. Ултрабързо зарядно

Компанията StoreDot, която е специализирана в нанотехнологиите, разработи батерия, която ще се зарежда само за 30 секунди. Компанията дори направи демонстрация със Samsung Galaxy S3, който действително се зареди от 27% на 100% само за 26 секунди.  Самата батерия, освен че е ефективна, е и изградена изцяло от биоматериали, които би трябвало да са много по-екологични от сегашните решения. 

 

2. Една джаджа ще зарежда друга

ZTE Projector HotspotBatteries е интересно устройство с джобни размери, което съчетава функционалността на Wi-Fi хотспот с проектор и преносимо зарядно. Джаджата може да излъчва до 120-инчов образ с Full HD резолюция и може да осигури връзка за до 8 устройства едновременно. По интересно обаче в случая е голямата батерия с капацитет 5000 mAh, която може да служи и за презареждане на други джаджи през USB порта.

 

3. Масивна външна батерия, която ще зарежда всичките ни джаджи

Една 5000mAh външна батерия може да зареди батерията на iPhone 5 два пъти. Това е добре, но в сравнение с онова, което може да ви предложи Trontium Reactor, то е почти нищо. Този метален цилиндър използва технология наречена USB Power Delivery, която подсилва USB 3.0 връзката за да осигури 100 вата мощност. Trontium Reactor има три такива порта и може да зареди 50 пъти един iPhone или пет пъти MacBook Air.

 

4. Топлината на човешкото тяло може да зарежда джаджите ни

Екип учени от Корея представи термоелектрически генератор, който е толкова тънък и лек, че може да бъде вграден в различни устройства. Той събира топлина от човешкото тяло и я превръща в енергия, която може да захранва и джаджите ни. 

 

5. Умело оптимизиран софтуер

Технологията Quick Charge 2.0 на Qualcomm не удължава живота на батерията, а прави процеса за зареждане на батериите много по-бърз. Qualcoomm Quick Charge 2.0 може да бъде самостоятелен чип (извън Snapdragon 800) или вграден в захранващия блок на Snapdragon 800 и обещава да зарежда батериите на смартфоните с 75% по-бързо от обикновено. Технологията трябва да се поддържа както от смартфона (таблета), така и от зарядното устройство. 

 

6. Li-имидни и силициеви анодни батерии

По-голямата част от съвременните батерии захранващи от смартфони до електрическите автомобили са литиево-йонни. Може обаче скоро да очакваме появата на нови видове батерии. Най-интригуващите са литиево-имидните клетки, които може да работят с силициеви аноди вместо сегашните графитни аноди. Ползите са значителни, включително драстично увеличаване на капацитета, по-последователно изпълнение, и още по-дълъг живот.