Лорънс Джоузеф „Лари“ Елисън е американски бизнесмен от еврейски произход, който е съосновател на Oracle Corporation и нейн дългогодишен изпълнителен директор. Той несъмнено е един от хората, които са повлияли най-много на технологичната индустрия.

 

В действителност, анализаторите го наричат един от бизнесмените, които са имали най-голямо въздействие върху бизнеса и финансите през последните 25 години. Така че не е учудващо, че за него се говори толкова много и неговите мисли се цитират постоянно като знакови фрази. Като тази, в която той твърди, че „когато се захващате с нововъведения, трябва да сте подготвени за всички, които ще ви нарекат глупаци“.

 

 


Така че може уверено да се твърди, че Лари Елисън е повлиял на технологичната индустрия, бизнес света и ежедневието ни по много и различни начини, независимо дали го осъзнавате или не.

 

Затова и от Business Insider са събрали на едно място всички уникални неща, за които той ни показа, че са възможни.

 

1. Не се изисква завършване на колеж

Със сигурност Лари Елисън не е единственият милиардер в Силиконовата долина, който отпада от колежа, но той е един от първите – преди Бил Гейтс, преди най-добрия му приятел Стив Джобс и преди Майкъл Дел. Важното е обаче, че Елисън е останал в училище достатъчно дълго, за да научи онова, което му трябва.

 

2. Никога не се пенсионирай

Тази година Лари Елисън ще навърши 70 години. Той е най-дълго изпълняващият длъжността главен изпълнителен директор и основател на технологична компания. Елисън е в ролята на CEO на Oracle от 1977 година насам. В миналото би било недопустимо да има 70-годишен главен изпълнителен директор. Дори и днес, в IBM има традиция, при която главните изпълнителни директори са помолени да се пенсионират на 60-годишна възраст. Елисън обаче никога публично не е обсъждал пенсионирането си.

 

3. Състезателният дух е най-добрия мотиватор

Попитайте Eлисън защо все още всеки ден ходи на работа и той ще ви отговори, че обича да се състезава. „Аз съм пристрастен към победата. Колкото повече печеля, толкова повече искам да печеля“, казва той.

 

4. Бъдете щедри

За разлика от другите милиардери като Бил Гейтс например, Елисън не говори много за своята благотворителност, но има основания да се смята че той е дарил милиарди долари. Неговите усилия освен това са фокусирани изключително върху медицинските изследвания и зелената енергия.

 

5. Ако имаш пари, харчи ги

Едва ли ще ви учудим ако ви кажем, че Елисън харчи парите толкова лесно и бързо, колкото и ги печели. Той притежава имения, голф игрище, тенис турнири и яхти и събира самолети, лодки, коли и произведения на изкуството. Той дори е собственик на две авиокомпании и хавайски остров.

 

6. Никога не спирай да се развиваш

Преди време Eлисън смени имиджа на Oracle като най-големият в света доставчик на софтуер за бази данни и насочи компанията си към друга доминираща софтуерната индустрия – бизнес софтуера като купи компанията PeopleSoft за $ 10,3 милиарда. Преди няколко години Елисън отново намести Oracle в нови области, този път в хардуерния бизнес чрез закупуване на Sun Microsystems. Според Елисън човек може да оцелее само ако преоткрива себе си.