Вероятно сте наясно с термина ‘Smart TV’, който се използва, за да се опишат телевизорите, които имат връзка с интернет. Самата идея не е нещо ново, но на тазгодишното изложение CES 2012, тези устройства като че ли получиха възраждане. Samsung, LG, Sony, Lenovo, и Google представиха свои модели оборудвани с невероятни функии, което вероятно е ясна индикация, че можем да очакваме сериозно раздвижване в тази сфера през следващата година.

 

Според специалистите обаче, към момента няма категоричност относно дефиницията  ‘Smart TV’, тъй като функционалностите се различават при различните модели. В момента като че ли всеки производител представя смарт телевизори със свой собствен дизайн. Въпреки това, има 6 основни функции, които отличават смарт телевизорите от всички други модели, които са на пазара. Ето какво отличава един смарт телевизор според ZDNet.

 

1. Интелигентен интерфейс

Един от най-големите проблеми на телевизорите е техният интерфейс. Голяма част от моделите телевизори имат грозен, и доста остарял интерфейс, който очевидно се нужда от голяма промяна, и много Smart TV платформи не успяха да се наложат именно по тази причина. Google TV например, беше отхвърлен през 2010 година за това, че имаше изключително неинтуитивен интерфейс. В крайна сметка Google си взеха поука навреме и предложиха актуализиране и подобряване на интерфейса на Google TV с ъпгрейд до 2.0.

 

2. Опция за препоръка на съдържание

Много от телевизорите не са ‘умни’ в смисъла на това, че нямат интелигентни опции за препоръчване на съдържание. Те могат да се свързват с интернет и да стартират приложения, но една истинска смарт платформа би трябвало да ‘следи’ вашите зрителски навици, и да ви предлага подходящо съдържание. Google TV и Samsung  Smart TV предлагат към момента някаква версия на това, но като цяло има още много, което да се желае в тази насока.

 

3. Интернет-базирани телевизионни програми

Една от най-трудните за реализиране функции при смарт телевизорите е интернет-базираното съдържание. Причините са много, но най-трудното за преодоляване е нежеланието на кабелни и мрежови оператори да загубят позициите си. За момента нещата като че ли не вървят добре в тази насока, и пример за това са Microsoft, които наскоро бяха неприятно изненадани от мрежовите оператори, които поискаха повече пари от таксата за Xbox TV, отколкото Microsoft искаха да платят. Така че, ако искате да се похвалите с истинска смарт телевизия у дома, не забравяйте, че все още има какво да се желае в тази насока.

 

4. Облачно-базирани игри

В последно време са все повече онези, които оценят облачните услуги и виждат смисъл в тях. Тази тенденция повлия особено върху игрите. Вместо да се затормозяват устройствата с тежки игри, те изцяло се прехвърлят в облака, и така геймърите ще могат да се забавляват без да се притесняват от досадни забивания. Това ще се разпростре и при телевизорите. Google подписаха наскоро договор с OnLive за да предлагат услуги за облак- базирани игри на телевизионната си платформа. LG също имат подобни планове за своята линия смарт телевизори Gakai.

 

5. Екосистема

Подобно на смартфоните, приложенията също играят важна роля в набора от функции на смарт телевизорите. Производителите на смарт телевизионните платформи ще създадат свои собствени екосистеми с приложения. Това неизбежно ще е проблем за потребителите, които ще трябва да се лутат между това коя телевизионна платформа да изберат, дали техният избор ще е правилният, и дали тя ще предложи достъп до всичките им любими приложения. Това е силата в подхода на Google, които имат за цел да създадт единен стандарт за различните модели телевизори.

 

6. Съвместимост с втори екран

Възходът на таблети и смартфони доведе до появата на нова класификация в потребителската електроника, наречена ‘втори екран’. Терминът описва всяко устройство, с което потребителят си взаимодейства докато гледа телевизия, и се отнася до таблети, смартфони, и ноутбуци. Така че всяко подобно устройство се превръща във важен компонент от Smart TV екосистемите. И таблети, и смартфони са чудесна добавка към новите усещания, които интелигентната телевизия предизвиква в зрителите.