Вероятно знаете, че Елон Мъск е милиардер, който спокойно може да бъде сравнен с филмовия герой Тони Старк, наричан още Железният Човек. Мъск е човек, който мнозина намират за странен и ексцентричен най-вече заради идеите му за колонизирането на Марс.

 

И въпреки това, Mъск влага цялото си време и пари за едно по-добро бъдеще на нашия свят. Благодарение на Mashable можем да научим повече за тези 6 начина, по които Елон Мъск ще направи света по-добър.

 

Ако се вълнувате от бъдещето кликнете тук, за да разберете как в бъдеще Google ще се намеси в живота ни. Темата може и да ви е станала малко или много досадна, но фактите са интересни и предизвикват интересни спекулации за бъдещето.

 

1. Hyperloop

Проектът Hyperloop на Елън Мъск има за цел да създаде влакът на бъдещето. В Hyperloop се използват капсули, които се движат в разреден въздух. В техническите параметри е указано налягане 100 паскала, което на практика е вакуум, подобен на най-горните слоеве на атмосферата. Ускорението на капсулите става чрез магнитни ускорители, които са едновременно и статори, а самите капсули играят ролата на ротори. Минималното разстояние от 20 милиметра между капсулите се постига благодарение на магнитно поле. В Hyperloop се постига скорост от 1220 километра в час, а за по-голямо удобство на пътниците се използва ускорение 0,5g. Мъск вярва, че неговият Hyperloop ще стига от Лос Анджелис до Сан Франциско само за тридесет минути. Това е два пъти по-бързо, отколкото при пътуване със самолет.

 

6_________--1_400

 

2. Самоуправляващи се автомобили

От няколко години Google разработват самоуправляващи се автомобили, но компанията не възнамерява през следващите 5 години да започне продажбата им. Не така стоят нещата с Елън Мъск. Той се опитва да интегрира технологията в следващото поколение Tesla автомобили. Tesla Model S ще може да се самоуправлява, поне през част от времето, преминавайки на хендсфри (hands-free) режим, който компанията нарича автопилот. Mъск заяви, че следващата стъпка е да се приложи функционалност, която ще позволи на шофьорите да ‘извикват‘ своите коли от гаража чрез своите телефони.

 

6_________--2_400

 

3. Ракети за многократна употреба

Елон Мъск не се задоволи от постижението си да осъществи полети в орбита за една десета от цената, на която неговите конкуренти го правят и вече мисли как да спести още пари. Неговата следваща цел е създаването на ракети за многократна употреба. Първият му опит не беше успешен, но Mъск е оптимист за усъвършенстването на технологията в близко бъдеще.

 

6_________--3_400

 

4. Завод за батерии в щата Невада

Тesla вече започна изграждането на нов завод за производство на литиево-йонни батерии в щата Невада. Фабриката е проект на стойност $ 5 милиарда. В нея ще се произвеждат по-евтини и ефективни батерии за бъдещите електромобили на Tesla. Ще бъде изградена със сътрудничеството на японската компания Panasonic, която ще я снабдява с литиево-йонни клетки за батериите. Очаква се проектът да влее близо 100 милиона долара в икономиката на Невада. Планът е фабриката да бъде изградена в индустиалния парк Стори Каунти, на около 25 км от град Рино, където живеят 4000 души. Продажбите на електромобили по света в момента съставляват 1% от всички продажби на коли. С амбициозния проект създателят на Tesla Елън Мъск си поставя за цел да направи бранша на екологиччните превозни средства по-конкурентен на автомобилния пазар.

 

6_________--4_400

 

5. Future of Life Institute

Елън Мъск е един от тези, които вярват, че сценарият на филма ‘Терминаторът‘ е възможен и машините могат да се обърнат срещу създателите си, ако в даден момент ги виждат като пречка за създаването на утопичен свят. Наскоро Мъск дари 10 милиона долара на института за Бъдещето на живота (Future of Life Institute). Сумата ще се използва за проучвания и изграждане на подробна база данни с правила и препоръки, които ИИ инженерите трябва да следват. Институтът не държи да използва сумата само в подкрепа на университети и организации с идеална цел — те могат да се използват и от бизнеси, стига идеите им да са добри.

 

6_________--5_400

 

6. SpaceX

Компанията SpaceX на милиардера Елон Мъск, не е фокусирана точно върху космическия туризъм, тя има много по-големи амбиции. Компанията иска да отведе хора на Марс! Разбира се това няма да се случи в скоро време, но компанията работи усилено за да достигне целта си. Ракетата, която ще отвежда хора на Марс се нарича Falcon Heavy. Тя е толкова мощна, че е в състояние да излети, носейки като товар пътнически самолет със стотици пътници, багаж и гориво. Носещата основа на ракетата се състои от три части с по 9 двигателя Falcon, осигуряващи невероятната мощност на общо 27 ракетни двигателя. Мъск отдавна се стреми към разработването на ракетни части за многократна употреба. Това, според него, ще намали цената на космическите пътувания и ще постави начало на нова ера на проучвания.

 

6_________--6_400