Знаете ли, че едно от ключовите подобрения на Windows 7 е бързото стартиране на платформата. Това обаче, което разработчиците явно не са успели да оптимизират и да ускорят очевидно е процесът на изключването на системата.

 

Това мнение се споделя и от много потребители, които твърдят, че времето за зареждане на тяхната Windows машина е на ниво, но не така стоят нещата с изключването, което понякога се превръща в истинско изпитание за тях.

 

Това не се дължи на някакви проблеми с хардуера или софтуера на вашата машина, а е знак за нуждата от оптимизирането на този процес. Според специалистите, ползата от подобно действие може да бъде голяма, тъй като ще си спестите време и нерви.

 

Затова и анализаторите от CIO ни дават няколко полезни съвета в тази насока. Повечето от тези стъпки са изключително прости и ще ви отнемат само няколко секунди.

 

1. Бързи клавиши

Най-популярната клавишна комбинация в Windows CTRL+ALT+DEL ще ви помогне и в този случай. Както в Windows 7 така и в Windows 8, като натиснете CTRL + F4 с избран десктопа, ще се отвори диалоговия прозорец Shut Down. Ако сте пропуснали да изберете работния плот, ще затворите таба или програмата която е отворена на екрана.

 

2. Персонализирайте опциите за захранването

Вашият лаптоп може да бъде изключен, като кликнете на бутона за захранването или затворите капака. Просто изберете съответното поведение от опциите на захранването. Можете дори да избирате различни поведения, в зависимост от това дали вашият компютър е на батерия или е включен в контакта. Можете да намерите тези опции в страничната лента на контролния панел под Hardware and Sound и Power Options или търсете в Windows с shutdown.

 

3. Промяна настройките по подразбиране

Настройките по подразбиране в Windows са изпитание на търпението на потребителя, но за щастие те могат да бъдат променени. За да отворите Registry Editor, натиснете CTRL + R, въведете regedit и натиснете Enter. В редактора на системния регистър, намерете HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetControl и кликнете два пъти върху WaitToKillServiceTimeout отдясно. Променете стойността от 12000 на 2000 и кликнете OK.  Сега вече услугите ще се затварят след 2 секунди, а не след 12.

 

4. Бърз Shut Down пряк път

Може да създадете пряк път за изключване на компютъра и да го поставите на вашия работен плот, в лентата за бързо стартиране или да го направите като плочка на началния екран в Windows 8. Сега това като кликнете върху него с мишката или ударите върху него на своя сензорен екран,  компютъра ви ще се изключи веднага. За да създадете пряк път кликнете с десния бутон на работния плот, в менюто, което се отвори отидете на  New и Shortcut. Копирайте shutdown.exe /s /t 0 в полето и след това кликнете Next, въведете име и кликнете Finish. Можете също да промените иконата по подразбиране на вашия пряк път (кликнете с десния бутон и изберете Properties) и я плъзнете на място, което е най-удобно за вас.

 

5. Полезни инструменти

Не винаги е добре да бързате да спирате Windows. Понякога просто трябва време за изключване на машината. Инструменти като SmartPowerSleep Timer или Shutdown Timer могат да са ви от полза като ги настроите за автоматично включване или изключване на компютъра на базата на някакви условия. Например Shutdown Timer идва с разширени функции, като изключване когато изтеглянето на файловете или програмата завърши или когато CPU температурата достигне определен праг.

 

6. Изключване на компютъра чрез команда

За изключването на компютъра чрез команда споменахме по-горе, но е нужно да се дадат пояснения. В реда shutdown.exe /s /t 0, s е за изключване (shutdown), а  /t 0 за времето до изключването, в случая след 0 секунди. Тези стойности разбира се, могат да бъдат променени. Например, ако замените „/s“ с „/r“, компютърът ще се разстартира, а добавянето на „/f“ ще ускори затварянето на приложенията. Microsoft TechNet предлага пълен списък на синтаксиса. След като знаете тези стойности, можете ръчно да изключите компютъра си. Кликнете WIN + R, въведете желаната команда, и натиснете Enter.