Учените са категорични, че графенът е супер материал, който все още не намира приложение в живота ни, но ще направи бъдещите технологии невероятно добри. Графенът е материал с дебелина само един атом и е почти прозрачен, но е около 200 пъти по-здрав от стоманата. Затова и някои анализатори с право го наричат „материалът-чудо“.

 

Графенът е отличен проводник на енергия, който може да се синтезира от уникални въглеродни източници и има хиляди възможни приложения в живота ни. Питате се защо тогава толкова ценен материал все още не намира широко приложение в ежедневието ни?

 

Проблемът е, че когато светът научи за графена през 2013 година, интересът към този материал стана много голям. От тогава насам са подадени искове за патенти от компании като Apple, IBM, Lockheed Martin и други.

 

Според британската консултанска къща CambridgeIP, Китай е стараната с най-много подадени патенти – малко повече от 2200, следвана от САЩ с повече от 1700 патенти, и Южна Корея с малко под 1200 патенти.

 

Графенът обаче все още има да извърви дълъг път, преди да капитализира печалби. Въпреки това, от Business Insider считат, че е вълнуващо да мечтаем за това какво би могло да стане чрез тази необичайна форма на въглерода.

 

1. Батерии

Може би най-големият проблем с повечето мобилни устройства е, че те трябва постоянно да се презареждат. Но през 2011 година инженери от Northwestern University откриха, че графеновите аноди са по-добри в провеждането на енергия от анодите от графит и се зареждат до 10 пъти по-бързо. Тогава обаче учените имаха проблеми със съединенията на графена. През месец май миналата година, учени от Rice University откриха, че ако графенът се смеси с ванадиев оксид (относително евтино решение) може да се създадат катоди за батерии, които ще се зареждат за 20 секунди и ще запазят повече от 90% от капацитета си, дори и след 1000 цикъла на употреба.

 

2. Електронни схеми

Миналата година, учени от Масачузетския технологичен институт и от Харвард успешно използваха  ДНК шаблони за формирането на графен в нано структури, които биха могли да се използват за изработване на електронни схеми. Методиките са все още експериментални и скъпи и ще отнеме време преди графенът да замени силиция в компютърните чипове, но потенциалът на графеновата-базирана електроника е прекалено добър, за да бъде игнориран.

 

3. Смартфони

Ако в бъдеще батериите и компютърните чипове се създават на базата на графена е много вероятно това да е главният материал, използван за създаването на смартфоните. Освен това графенът може да се използва за създаване на нечупливи смартфони, които потребителите ще могат да огъват без да се притесняват че ще повредят устройството си, тъй като графенът може да се използва за създаване на метален корпус, който е твърд, но също така дава възможност за по-голяма гъвкавост, дори и на дисплея.

 

4. Енергийни клетки

Графенът може да ни помогне да използваме слънчевата енергияа, както никога до сега. Батерии за телефони и смартчасовници са едно нещо, но получаването на слънчевата енергия също може да се възползва от материала. Миналата година, учени от Технологичния университет на Мичиган установиха че графенът може да замени платината в соларните клетки, която е ключова съставка в слънчевите клетки, но много скъпа. Благодарение на своята молекулярна структура, графенът има проводимост и каталитична активност, достатъчни за да се справи с преобразуването на слънчевата енергия без да се губи ефективност.

 

5. Жива тъкан

Според учени от Университета в Манчестър, графенът може да се използва за създаване на импланти, тъй като той много добре си взаимодейства с човешкия организъм. За съжаление обаче те заявиха, че все още не са готови да демонстрират гъвкавостта на графена и способностите му в тази насока.