С увеличаване на размера на файловете много анализатори препоръчват инвестирането във външен хард диск. За целта обаче, много потребители не знаят кое устройство е най-подходящо за парите им и по трудно биха се решили да си закупят такова, ако нямат подходящите съвети.

 

Всъщност, може да се изправите пред подобен проблем единствено ако сте от болшинството потребители, които са натрупали огромно количество снимки на своя компютър, и взети заедно с любимите музикални и видео файлове, тези файлове започват да се превръщат в проблем и трябва да се съхраняват на някое надеждно място.

 

Ето как след като сте се убедили, че вече нямате място на своя компютър за тези файлове сте решили, че се нуждаете от външен хард диск. Знаете ли обаче какво трябва да обмислите преди покупката?

 

От Tech Radar ни дават някои ценни съвети. Ето какво трябва да знаете според анализаторите от медията:

 

1. Ако капацитетът за съхранение е вашият основен приоритет, един настолен твърд диск обикновено предлага повече, отколкото на преносимия твърд диск. Моделите, които се предлагат на пазара освен големия размер имат и стойка и вентилатор за охлаждане, така че може би е добре да разгледате най-напред именно тези предложения.

 

2. Преносимите твърди дискове са по своя характер по-уязвими към повреди. Така че изборът на външен хард диск със солидна и здрава кутия има повече предимства от естетическите на външен вид дискове, които обаче са с по-крехки кутии. Затова избирайте внимателно, тъй като естетическата страна на въпроса не е актуална за по-добрата защита на ценните ви данни.

 

3. Ако възнамерявате да използвате вашия твърд диск като резервно устройство, помислете за качеството на включения софтуер за архивиране. Някои производители на хард дискове предлагат само оферти за софтуерни пакети, докато други ви дават достъп до по-функционални и полезни алтернативи без допълнително заплащане.

 

4. Дискове с бързи интерфейси като USB 3.0, FireWire 800  си заслужават парите само ако и компютърът ви (от който ще копирате данните) е снабден с подобно бързо свързване.

 

5. Дисковете с голяма памет изглеждат по-скъпи, но си заслужават много повече парите ако пресметнете цената на един гигабайт. Така че не се подлъгвайте по уж изгодни оферти за хард дискове с малък обем, защото те на практика могат да ви излязат на двойна цена.