През 2015 година Apple Watch вероятно ще накара милиони потребители да спрат да ровят в джобовете си за мобилния си телефон и евентуално за портфейлите си. Много икономисти твърдят, че правителствата по света също трябва да направят нещо за да може книжните пари да останат в миналото.

 

Идеята за безкешово общество набира скорост през последните десет години, но едва сега това е напълно технологично възможно. И все пак, за да ‘изхвърлим‘ парите си и вместо това прегърнем дигиталните портфейли ще изисква политическа воля и обществено образование в масов мащаб.  

 

Това е жалко, тъй като има някои много добри причини да се изхвърлят банкнотите и монетите. Разбира се, има и много основателни възражения срещу тази идея. Потребителите трябва да имат право да правят анонимни покупки, ако желаят. Освен това не всеки има достъп до интернет и може да си го позволи (говорим в световен мащаб). А ако спре тока поради авария и лоши климатични условия също ще бъдем с вързани ръце и няма да можем да си купим дори хляб.

 

Факт е обаче, че в Швеция например, само 3% от сделките са направени с реални пари през изминалата година. От Mashable обръщат вниманието ни на 5 основателни причини книжните пари да останат в миналото. Ето кои са те:

 

1. Би било по-ефективно

The Economist наскоро отбеляза, че потребителите прекарват шест часа годишно от живота си в търсене на банкомат. Transportation Safety Authority също така съобщи, че потребителите оставят $ 531 395,22 за парични покупки по летищата.

 

2. Ще се намали престъпността

Престъпниците обичат парите в кеш, защото е много трудно да бъдат проследени когато бъдат откраднати. Когато цифровите портфейли влязат масово в употреба всички сделки ще бъдат записвани. Освен това ще забравим и за банковите обири, а и ще се сложи край на укриването на данъци. Според един доклад за последната година, загубата на правителствата по целия свят годишно от укриването на данъци са оценени на $ 31 трилиона.

 

3. Ще бъде по-евтино

Нека не забравяме, че производството на физически пари е свързано с разходи.

 

4. Това ще даде възможност за отрицателен лихвен процент

Както обяснява The Economist, с физическите пари в брой никога не можем да постигнем отрицателни лихвени проценти, тъй като потребителите винаги ще теглят пари и ще ги държат под дюшеците си. А отрицателния лихвен процент може евентуално да привлече инвестиции и да стимулира икономиката.

 

5. Книжните пари са мръсни

Това е довод, който едва ли ще учуди някой. Книжните пари гъмжат от бактерии, които могат да ни причинят пневмония, стомашни неразположения и стафилококови инфекции.