Глобалната система за позициониране или GPS е името на спътникова радионавигационна система за определяне на положението, скоростта и времето с точност до една наносекунда във всяка точка на земното кълбо и околоземна орбита в реално време.

 

Системата е създадена с цел да се ползва от военните, но днес всички ние ползваме тази технология всекидневно. Благодарение на CNet можем да научим за 5 нестандартни приложения за GPS технологията.

 

Не пропускайте да научите повече и за GLONASS – алтернативата на GPS, за която може би не знаете. Ако темата ви е интересна, може би ще искате да научите повече и за тези 7 много добри GPS приложения за телефони с Android OS.

 

1. За предотвратяване на нападения от акули

Помните ли филма "Челюсти"? Ако сте ужасени от историята за нападения от огромни акули, спокойно. Крайбрежната полиция в САЩ съвместно с организацията OCEARCH маркират големите акули с GPS устройства, за да знаят във всеки един момент къде се намират те. Когато акулите са в близост до брега, спасителите се уведомяват и те изваждат хората от водата.

 

2. За проследяване на откраднати наркотици

Много наркозависими се опитват да крадат лекарства от аптеките. Така например,  оксикодона е  мощно и пристрастяващо болкоуспокояващо, което се търси много на черния пазар. В опит да се осуети кражбата на наркотици, нюйоркската полицията зарежда аптеките с бутилки оксикодон – примамки, към които има прикрепени GPS устройства за проследяване, които детективите използват за проследяване на престъпниците.

 

3. За създаване на изкуство

Чували ли сте за GPS drawing или GPS рисуване. Авторът на този вид изкуство е Майкъл Уолъс. За целта той предварително определя маршрута си в някаква местност, град, регион, като умишлено чрез него „скицира" интересна картинка. След това преминава по маршрута с велосипед, пеш или с автомобил.

 

4. За контрол на раждаемостта и превенция

Здравните служите в много държави насърчават младите хора да използват презервативи, като средство за предотвратяване от нежелана бременност и полово-предавани болести. И тъй като младежите са свързани със своите смартфони вече има нов начин за приложение на GPS технологията. В САЩ тийнейджърите вече ползват  iOS приложение наречено Kent C Card, което ги ръководи към най-близките клиники, където те могат да получат презервативи и здравни съвети.

 

5. За самоуправляващите се автомобили

Днес всички мечтаем за времето когато самоуправляващите се автомобили ще се срещат по улиците на всички градове. Осъзнавате ли обаче, че самоуправляващите се автомобили получават данни посредством камера с 360 градусов обхват, GPS и други датчици, които действат като очи и уши на автомобила и му помагат да управлява безопасно и да избягва сблъсъци.